April 2024 - mei 2024

Limburg Lagedrukgebied

Vandaag de dag moet alles sneller en beter. Maar niet iedereen kan en wil mee. Er is veel druk om succesvol en perfect te zijn, en dat geeft stress. Dat kan anders!

Limburg Lagedrukgebied poster

Wat is Limburg Lagedrukgebied?

Het idee achter Limburg Lagedrukgebied is simpel maar krachtig: prestatiedruk en stress zijn geen individuele problemen, maar maatschappelijke kwesties die we samen kunnen aanpakken. Wij vinden dat kwetsbaar zijn mag. En dat je ook op een andere manier zin kan geven aan je leven, in plaats van mee te gaan in de mallemolen van consumeren en presteren.

Voorjaar 2024: een Festival van Verbinding

Samen met een aantal Limburgse welzijnsorganisaties organiseerden we in het voorjaar van 2024 een driedaags festival, gratis en toegankelijk voor iedereen, waar we nadachten, ervaringen deelden en onderzochten hoe het anders en beter kan.

Op drie zaterdagen veranderden we Beringen, Sint-Truiden en Genk om in plekken van rust en reflectie. Met ontspannende en creatieve workshops, leerrijke lezingen, kunst die aanzet tot denken en muziek, boden we een divers programma aan:

  • Beringen (20 april): Het stadhuis bruiste van energie en creativiteit. Workshops en lezingen wisselden elkaar af, terwijl kinderen genoten van animatie en heerlijke hapjes.
  • Sint-Truiden (27 april): In Museum DE MINDERE werden kunst en welzijn op een bijzondere manier samengebracht. De serene setting zorgde voor een perfecte achtergrond voor diepgaande gesprekken en ontspanning.
  • Genk (4 mei): De bibliotheek werd omgetoverd tot een plek van verbinding en ontdekking, waar bezoekers konden in- en uitlopen, genieten van muziek en zich laten inspireren door kunst.

Tijdens het festival organiseerden we, samen met alle aanwezige organisaties, een Welzijnsbeurs. Dat was een groot succes. Bezoekers maakten kennis met vele Limburgse sociale organisaties. Op een leuke en informele manier ontdekten ze wat deze organisaties voor hen kunnen betekenen en leerden ze meer over omgaan met prestatiedruk, stress en mentaal welzijn.

We danken iedereen die heeft deelgenomen en bijgedragen aan dit project. Samen maken we van Limburg een echt Lagedrukgebied, waar ruimte is voor iedereen om zichzelf te zijn en te groeien op hun eigen manier.

Onze stagiaire Beyza maakte een leuke aftermovie! Bekijk haar filmpje hieronder.

Een Glasraam van Verbinding

Een van de hoogtepunten van het festival was de samenwerking met kunstenares Fien Cox. Samen met de deelnemers creëerden we een prachtig Glasraam van Verbinding. Glas, als breekbaar en reflecterend materiaal, symboliseert kwetsbaarheid en reflecteert de diversiteit van menselijke ervaringen.

Het kunstwerk, samengesteld uit werkjes van bezoekers van de drie dagen, is een blijvend symbool van onze gezamenlijke inspanningen en staat nu tentoongesteld bij Avansa.

Met een gedicht van Jens Hensen onderschreven we de link tussen het kunstwerk en de onderwerpen prestatiedruk, stress en mentaal welzijn.

En nu?

Ook na het festival in Genk, Sint-Truiden en Beringen blijven we werk maken van een Lagedrukgebied. Je kan bij Avansa terecht voor allerlei activiteiten, cursussen en workshops over mentaal welzijn, en stress. We gebruiken vijf invalshoeken om te werken rond prestatiedruk en geluk:

1. Deugddoeners: ontspanning door creatieve inspanning

Geluk is voor een deeltje maakbaar. Deze actieve en creatieve activiteiten zoals Danswandelingen en Klankschalen spelen daar op in. In een ontspannen en gezellige sfeer vergeet je even de beslommeringen van elke dag. Zo leer je omgaan met stress en prestatiedruk, en doen je aan zelfzorg.

2. Goed omringd: mensen hebben mensen nodig

We helpen je in de zoektocht naar voldoende en deugddoende contacten. Mensen staan steeds vaker als individu in plaats van als groep in de samenleving. Maar erbij horen, ertoe doen en meedoen met de groep, dat wil ook iedereen.

3. Tegen de stroom in: vertragen in de overhaaste samenleving

Liever langer onderweg dan ongelukkig als eerste aan de finish. We gaan tegen de stroom in en experimenteren met alternatieven voor een wereld die draait om drukker, sneller en beter. Want de overhaasting van de samenleving maakt mensen rusteloos. Het antwoord hierop is onthaasting: tegengewicht bieden tegen de prestatiedruk, vragen stellen bij de ratrace en kiezen voor levenskwaliteit.

4. Persoonlijke ontwikkeling: veerkracht en weerbaarheid

Avansa helpt je omgaan met lastige emoties en moeilijke situaties. We trainen vaardigheden om te bouwen aan veerkracht en weerbaarheid. Dat is best handig in onze veeleisende samenleving of bij obstakels in ons levenspad. Onze activiteiten zijn een hart onder de riem of een duwtje in de rug.

5. Beleef de natuur: maak je hoofd leeg en tank nieuwe energie

Avansa laat je genieten van het buitenleven. Studies tonen namelijk aan dat de bloeddruk en stresshormonen van mensen dalen in de natuur. Enkele voorbeelden zijn Shinrin-yoku (bosbaden), plukwandelingen, mediteren in de natuur, ...

Glasraam bijgesneden

Activiteiten over prestatiedruk, stress en gelukkig zijn

Op verschillende plekken in Limburg organiseren we activiteiten over mentaal welzijn, stress, prestatiedruk en geluk. Klik hieronder voor een overzicht.

  • Cartoon 1
  • Cartoon 2

In samenwerking met