Seizoen 1 - Klein racisme - Mensen van buitenlandse herkomst komen geregeld in aanraking met klein racisme: een uitspraak, een gebaar, een blik,... die verwijst naar hun origine. En dat kwetst. In dit seizoen podcast gaat Erhan Demirci (stand up comedian met Turkse roots) hierover in gesprek met acht mensen van buitenlandse afkomst.
Seizoen 2 - Dingen die witte mensen niet meemaken - In de wereld waar we in leven is wit zijn de normaalste zaak. Wanneer je wit bent, zal je huidskleur een positief invloed hebben op je leven en zal je het hoogstwaarschijnlijk niet eens merken. In dit seizoen bespreekt Ann Verstraeten ‘'dingen die witte mensen niet meemaken'’ met zes mensen van kleur. Mensen van kleur worden sneller geconfronteerd en benadeeld door hun huidskleur en afkomst, ongeacht hun sociaaleconomische status. De getuigenissen tonen de scheve machtsverhoudingen in de samenleving.
Lees meer over Bovenhuids.
Erfgoedproject BELEVING verzamelde 100 actuele tradities, rituelen en gebruiken die leven bij lokale gemeenschappen in Limburg.
Dat zijn bijvoorbeeld: De ‘ossenfeesten’ voor 30-jarige ongehuwden, de Italiaanse heks Befana, de Kruidwiswijding in Elen, Nieuwjaar zingen in Tessenderlo en de opruimactie van de Ahmadiyya-gemeenschap. Maar ook: volkse remedies voor het bestrijden van wratten en mollen, de mei steken op een nieuw gebouw, volkssporten zoals het pagschieten in Alken en het beugelen aan de Maaskant, het ‘koeschijten’, lokale dialecten en de mijncitétaal in Genk en het cité-Duits in Eisden (Maasmechelen)…
Over vijf van deze tradities en gebruiken maakten we een podcast. Vijf gesprekken in vijf afleveringen met één of meer mensen die een boeiend verhaal vertellen over traditionele gebruiken met een Limburgse toets!
Lees meer over BELEVING.
Vlaanderen staat voor een groot probleem: de wooncrisis. Veel mensen kunnen niet vinden wat ze zoeken of kunnen het zich niet veroorloven. Maar wat zijn de oorzaken van deze crisis en hoe kunnen we er samen uit komen?
In onze podcast 'Genk woont' werpen we een diepgaande blik op deze kwestie en praten we met experts, beleidsmakers en Genkenaren die dagelijks met deze crisis te maken krijgen.
Word deel van de oplossing en luister naar 'Genk woont’.
Het verhaal van de brug begint twee jaar geleden. De bewoners van de Hasseltse wijk Ter Hilst willen hun wijk opvrolijken. Ze kiezen voor een project van de jonge Moldavische kunstenaar Pavel Balta. En Pavel, die wil de brug tussen oost en west Ter Hilst beschilderen. Niet zomaar met street art, maar met afbeeldingen van bewoners. Met hun uniek verhaal, onder de titel: I was here.
Lees meer over I was here.
De Cosmodrome in Genk wil een zo divers mogelijk publiek bereiken. Ook mensen met een beperkt budget en werkt daarom samen met ‘Iedereen verdient vakantie’ van Toerisme Vlaanderen. Toch bezoeken er nog maar weinig mensen in armoede de Cosmodrome.
Daarom hebben we mysteryshoppers een bezoek te laten brengen aan een voorstelling van Cosmodrome om hierover achteraf een getuigenis af te leggen. De interviews werden gebruikt om deze podcastreeks te maken.
Luister naar de ervaringen en leer meer over drempels die mensen met een beperkt budget moeten overwinnen om deel te nemen.
Lees meer over Ontdek, droom, Cosmodrome.
Club Cultuur (het vroegere 'CultuurCafé') wil cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Dat is in alle eenvoud haar taak, maar op de achtergrond spelen verschillende thema’s een belangrijke rol om dit waar te maken.
Wat is het belang van cultuur? Hoe draagt cultuurparticipatie bij aan een inclusieve samenleving? Stuk voor stuk vragen waar we naar op zoek gaan in deze podcastreeks.
Lees meer over Club Cultuur van Avansa Limburg.