Januari 2022 - november 2022

Ontdek, droom, Cosmodrome

Avansa Limburg en Cosmodrome gingen, met steun van Toerisme Vlaanderen, op zoek naar het antwoord op de vraag: waarom komen mensen met een beperkt budget niet naar Cosmodrome? Welke drempels ervaren zij? Want hoewel Cosmodrome kortingen aanbiedt aan mensen die het nodig hebben, geraken zij er niet.

Cosmodrome

We gingen in gesprek met mensen in armoede over hun ervaring en stuurden 99 mysteryshoppers op pad. Storyteller Ina en vormingswerker Enrico maakten samen met hen een podcast.

De podcast heeft vier afleveringen:

 1. In compagnie
  Vzw De Sfeer is een erkende organisatie waar mensen in armoede het woord nemen in een ontmoetingshuis waar iedereen welkom is. Enrico en Ina bezoeken De Sfeer met taart en luisteren naar suggesties en ervaringen van de gasten tijdens een gezellig gesprek bij een kopje koffie. Cosmodrome in compagnie!
 2. Rap op Stap
  Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Veke Verspecht vertelt over de behoefte van vrijetijdsbeleving voor mensen met een beperkt budget en welke mogelijkheden zij ziet voor de Cosmodrome om samenwerkingsverbanden aan te gaan.
 3. Een prikkelend pretpakket
  In het buurthuis van Sledderlo praat Enrico met Hester Vanlangenaeker en Ann Tielemans van Stebo over hun droom voor de Cosmodrome. Kadisha en haar kinderen bezochten de Cosmodrome en hadden een wervelende ervaring.
 4. Sterrenwacht of europlanetarium
  Ina en Enrico zijn te gast bij armoedevereniging SOMA van SAAMO in Maasmechelen. Bij koffie en taart vertellen de deelnemers over hun praktische en financiële beslommeringen en sluiten een fantastisch pact!

We bevelen je warm aan om naar de podcast te luisteren. Want de mensen in armoede, die de drempels ervaren, kunnen er zelf het beste over vertellen.

Je beluistert de podcast op onze website of via Spotify.

 • 2
 • 1

Conclusies en aanbevelingen

De ervaringen van onze deelnemers vatten we samen in enkele concrete aanbevelingen voor organisaties die aan de slag willen rond toegankelijkheid. Het eindrapport kan je hier lezen.

Met dank aan deze partners

Cosmodrome Kattevennen, vzw De Sfeer, SOMA vzw, SAAMO Limburg, Stebo, Rap op Stap, Horizont vzw, Toerisme Vlaanderen en Fonds Iedereen verdient vakantie.

Vragen? Meer weten?

Contacteer Eddy

Eddy Beuten

vormingswerker Meer info

In samenwerking met