Juni 2021 - …

Escaperoom ArmMOEDIG

Meer dan 15 000 Limburgers leven in armoede. Dat is 1 op 7. Kinderen en jongeren in armoede hebben niet alleen minder budget. Ze hebben ook minder kansen om deel te nemen aan sport en vrije tijd. Want armoede gaat hand in hand met uitsluiting. Daaruit ontsnappen is moeilijk. Sport-, jeugd- en andere verenigingen kunnen kinderen en jongeren in armoede een duwtje in de rug geven. En willen dat graag! Maar weten niet altijd hoe.

Wat?

Kan jij binnen de tijd ontsnappen uit armoede? Welke obstakels moet je daarvoor overwinnen? Probeer het in escaperoom ArmMOEDIG.

Na het escapespel doen we een nabespreking, en denk je na hoe je vereniging drempels kan verlagen en mensen in armoede een duwtje in de rug kan geven om deel te nemen.

Daarna kan jouw vereniging een begeleiding van 4 sessies volgen. De eerste 3 bijeenkomsten gaan we aan de slag: wat doen jullie al goed? Welke drempels zijn er in je vereniging voor mensen in armoede, en wat kan je daaraan doen? We maken een haalbaar plan. Een jaar later komen we een 4e keer samen om te kijken of dat gelukt is.

Wil je eerst vrijblijvend de escaperoom spelen, en dan pas beslissen of je de 4 sessies volgt? Dat kan!

Hoeveel kost dat?

Het escapespel en de begeleiding achteraf zijn, met dank aan Stad Hasselt, gratis voor Hasseltse jeugd-, sport- en vrijetijdsverenigingen!

Verenigingen uit andere gemeenten en organisaties betalen:

  • Om de escaperoom te spelen (inclusief nabespreking):
    • 100 euro voor verenigingen en vzw's
    • 160 euro voor andere organisaties (bedrijven, scholen, lokale besturen, ...)
  • Voor het toegankelijkheidstraject (optioneel): 60 euro per uur en kilometervergoeding per begeleider, plus een vrijwilligersvergoeding en kilometervergoeding per ervaringsdeskundige.

Voor wie?

Bestuurleden, trainers, leiding, vrijwilligers, … van jeugdverenigingen, sportclubs, en andere vrijetijdsorganisaties uit Hasselt krijgen voorrang om het spel te spelen. Andere organisaties (bedrijven, scholen, lokale besturen, ...) kunnen ook deelnemen, tegen een vergoeding, als dit past in de planning.

Je speelt de escaperoom met 3 tot 6 personen.

De begeleiding in 4 sessies daarna kan met je hele bestuur of leidingsploeg, of in een kleinere groep.

We wisselen ook uit met de andere verenigingen en leren van elkaar.

Door wie?

Avansa Limburg maakte de escaperoom samen met mensen die ervaring hebben met kansarmoede. Zij bedachten, ontwierpen en bouwden het hele spel. In het spel kom je levensechte situaties tegen en bots je op obstakels waar mensen in armoede elke dag mee worstelen. Om er een op-en-top professionele escape-ervaring van te maken, kregen we hulp van LOCk US.

Waar?

Escaperoom ArmMOEDIG: bij Avansa Limburg, Cellebroedersstraat 13-15, centrum Hasselt.

4 sessies begeleiding: bij jouw vereniging (in je clublokaal, cafetaria, …).

Wanneer?

Op afspraak: zowel overdag, 's avonds als in het weekend.

De escaperoom spelen duurt ongeveer een uur. De nabespreking duurt ook een uurtje. Reken dus op twee uur in totaal.

Oog1

Ik wil meedoen!

Verenigingen uit Hasselt kunnen zich gratis inschrijven om de escaperoom te spelen. Contacteer Ina Arts via mail of telefoon om een moment vast te leggen.

Is jouw vereniging of groep niet van Hasselt, maar wil je toch graag de escaperoom spelen? Of werk je voor een organisatie of school en wil je de escaperoom doen met jouw medewerkers of leerlingen? Dat kan tegen een vergoeding. Contacteer Ina voor meer informatie.

Praktische info voor scholen

We krijgen heel wat vragen van scholen om escaperoom ArmMOEDIG te komen spelen met de klas. Fijn! De escaperoom is ontwikkeld voor volwassenen, maar leerlingen vanaf het secundair onderwijs kunnen het spel ook spelen.

Wil je komen met je klas? Hou er rekening mee dat...

  • de escaperoom toegankelijk is voor groepen tot max. 6 leerlingen
  • we tijdens het spel geen begeleiding voorzien voor de andere leerlingen van de klas
  • het spel plus de nabespreking per 2 groepen spelers (12 personen) 160 euro kost, voor een volledig klas van 24 leerlingen kost deelnemen dus 320 euro

Kom je de escaperoom spelen met je klas, dan verwachten we dat jij als leerkracht zelf begeleiding voorziet voor de leerlingen niet bezig zijn met het spel of de nabespreking. Avansa beschikt niet over vormingen op maat van scholen. Indien beschikbaar, kan je een lokaal van Avansa gebruiken om aan de rest van je klas les te geven. Neem hiervoor contact op met ons onthaal: info@avansa-limburg.be, 011 560 100.

Tip: aanbod Welzijnszorg en Studio Globo

Wil je het thema armoede en uitsluiting aan bod brengen in de klas? Welzijnszorg ontwikkelde educatief materiaal op maat van leerlingen van alle leeftijden.

Het lesmateriaal van Welzijnszorg maakt leerlingen bewust wat armoede betekent, thuis en op school. Ze zien hoe armoede voor uitsluiting kan zorgen en ontwikkelen empathie voor leeftijdsgenoten. Tegelijk voelen kinderen en jongeren in armoede zich aanvaard en gesteund omdat ook hun verhaal aan bod komt.

Ontdek het educatief aanbod van Welzijnszorg op hun website.

Studio Globo organiseert een praktijkgericht vormingsaanbod over solidariteit, voor scholen en leerkrachten. Een van de thema's waarrond ze werken is armoede.

In Hasselt bouwden ze een inleefatelier over armoede, op maat van leerlingen van het lager onderwijs: 'Achter de muur'. Met dit project wil Studio Globo armoede van achter de muur halen en op een respectvolle manier bespreekbaar maken in de klas. Ook voor oudere leerlingen hebben ze een educatief aanbod over armoede.

Meer info op hun website.

Heb je vragen?

Contacteer Ina

E-mail: ina.arts@avansa-limburg.be

Telefoon: 0476 46 01 07

Ina Arts

vormingswerker Meer info

In samenwerking met