April 2021 - september 2023

BELEVING, BEelden van LEvende Volkscultuur In Nieuwe Gedaanten

Samen met onze partners inventariseren we 100 actuele tradities, rituelen en gebruiken die leven onder impuls van lokale gemeenschappen in Limburg.

Dat zijn bijvoorbeeld: De ‘ossenfeesten’ voor 30-jarige ongehuwden, de kruidwis in Elen, volkse remedies voor het bestrijden van wratten en mollen, de mei steken op een nieuw gebouw, volkssporten zoals het pagschieten in Alken en het beugelen aan de Maaskant, de Italiaanse heks Befana, het ‘koeschijten’, lokale dialecten en ook de mijncitétaal in Genk en het cité-Duits in Eisden (Maasmechelen)…

Beleving

Meer lezen?

Volg BELEVING op sociale media.
Of lees meer verhalen op www.volkskunde-limburg.be/beleving

Immaterieel erfgoed

Het gaat in dit project over immaterieel erfgoed. Dit is van alle tijden en mensen. Het zijn gebruiken, kennis en praktijken die we van vroeger hebben gekregen, vandaag actief beleven, en graag willen doorgeven voor de toekomst. Immaterieel erfgoed gaat mee met de tijd, verandert en evolueert met ons mee. Het zit in hoe we spelen en verhalen vertellen. In eetcultuur. In dans en muziek. Circus en carnaval, feesten en rituelen. In kweektechnieken en tuinieren. In de vaardigheden van de vaklui die (weten hoe ze) dingen maken. In het hart van de stad of aan de rand. Immaterieel erfgoed is overal. Immaterieel erfgoed zit ingebed in de levendige diversiteit aan mensen, culturele tradities en praktijken die onze samenleving rijk is: van oud en jong, van hier en ginder, van de stad en platteland, en in alle mengvormen die erbij zijn gaan horen.

Contacteer Sam voor meer info

Sam Stefani

vormingswerker Meer info

In samenwerking met