Tijdens de corona crisis is onze smartphone een redding. Nu we al bijna een jaar onze sociale contacten drastisch verminderen, is onze smartphone hét middel om contact te houden.
Dankzij Skype of WhatsApp zien grootouders hun kleinkinderen opgroeien en houden we contact met verre vrienden. Via onze schermen zien we ook hoe de wereld omgaat met de coronamaatregelen. Dat geeft een gevoel van veiligheid en verbinding. Zeker tijdens de eerste lockdown waren sociale media een bron van ‘coronachallenges’ en thuiswerktips
Onderzoekers zien dat het voortdurend online zijn voor veel stress en rusteloosheid zorgt. Dat is jammer want zo verliezen we de positieve invloed van verbinding en informatie via de smartphone.
Daarom raden onderzoekers aan om bewust schermtijd te kiezen die positieve effecten heeft op je welbevinden. Doe je een digitale yogaworkshop of check je een nieuwswebsite uit verveling of angstgevoelens? Schrap deze bezigheden dan van je smartphonelijstje. Daarnaast leiden routines je schermtijd mee in goede banen als je thuis aan het werk bent. Lunchpauzes, babbeltjes met collega’s of heen- en terug verplaatsingen vallen weg. Zo ontstaat er weinig onderscheid tussen werk en ontspanning. Ontwikkel een routine met off-line momenten en maak een onderscheid tussen apparaten die je gebruikt voor je werk (laptop) en je vrije tijd (smartphone).
Door Karolien Nouwen, vormingswerker bij Avansa Limburg.
Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.