September 2021 - augustus 2023

Waar schuilt eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel en daarom ervaart iedereen het anders. Er zijn zoveel situaties en levensfasen waarin we mensen in ons leven missen. Of een bepaalde band moeten missen. Het woord eenzaamheid past niet bij die diversiteit aan ervaringen. En mensen die zich niet goed omringd voelen herkennen zich ook niet in het typische beeld van een oud persoon met wandelstok, alleen op een bankje. We willen dus een grotere woordenschat en beeldbank voor deze gevoelens. En dat verzinnen we als vormingswerkers niet zelf. We geven doorsnee mensen een platform om hun verhaal te vertellen.

Van workshops naar expo

In september en oktober bracht Avansa, in samenwerking met museum DE MINDERE en de stad Sint-Truiden, een groep Truienaren samen rond de vraag ‘Waar schuilt eenzaamheid voor jullie?”.

In een workshop creatief schrijven bracht Laura Massoels (journaliste en auteur van het boek ‘Alles komt goed’) verhalen van eenzaamheid naar boven. Ze hielp de deelnemers zoeken naar nieuwe woorden of begrippen die hun gevoelens het best benoemen. Hans Put (fotograaf, reporter en auteur van het boek ‘Straffe verhalen uit de cité’) leerde de groep dan weer pakkende beelden maken bij de verhalen over eenzaamheid.

De expo is vrij te bezoeken van 1 december 2022 tot 31 maart 2023 in museum DE MINDERE, elke dinsdag tot zaterdag van 13u tot 17u. In januari 2023 zal de tentoonstelling enkel te bezoeken zijn voor groepen via reservatie.

Gespreksnamiddag ‘portie troost’

Tijdens de gespreksnamiddag op de expo delen mensen hun bronnen van troost met elkaar. We nemen de tijd om te praten over gezien, gehoord en gewaardeerd worden.

Expobeeld waar schuilt eenzaamheid

Warme gesprekken over koude dagen

Deelnemers zoeken vooraf in hun huis een plek, een gebruik, voorwerp, lied, tekst of hapje dat troost biedt als ze zich alleen voelen. Met hun smartphone maken ze een foto van deze portie troost. Die brengen ze mee naar de gespreksnamiddag op donderdag 29 december, van 16u tot 18u in DE MINDERE.

Samen het taboe doorbreken

Avansa vond in Sint-Truiden twee sterke partners die hun schouders zetten onder het project ‘Waar schuilt eenzaamheid’. Schepen tegen eenzaamheid Pascy Monette en museum DE MINDERE.

DE MINDERE engageert zich om de tentoonstelling en de ontmoetingsnamiddag in het museum te laten plaatsvinden. "Het doel is om mekaar in deze eindejaarsperiode te ontmoeten, in dialoog te gaan en mekaar een hart onder de riem steken. Franciscus van Assisi ging zonder vooroordelen naar anderen toe en in die spirit hosten we dit event en werken we eraan mee. Het staat open voor alle mensen, uit alle culturen," aldus directeur Peter Preuveneers.

Schepen Pascy Monette vertelt waarom hij graag inging op het voorstel van Avansa om een expo te maken met de beelden en woorden uit de workshops:

Eenzaamheid, het blijft een taboe voor velen. In mijn contacten op de wekelijkse markten komt dit vaak tot uiting. Je merkt dat eenzame mensen op zoek zijn naar een goeiedag, een glimlach, een gesprek. Sommigen spreken er over, maar velen ook niet.
Pascy Monette, schepen tegen eenzaamheid

Ons team: Waar schuilt eenzaamheid?

Werken mee aan dit project...

Karolien Nouwen

vormingswerker Meer info

Laura Massoels

Meer info

Hans Put

Meer info

In samenwerking met