Januari 2021 - december 2023

DIALOOG

We moeten het eens over herstel hebben. Mensen moeten meer met elkaar praten. In dialoog, met ruimte voor nuance en verschillende perspectieven.

Is het mogelijk om het idee van ‘oog om oog, tand om tand’ te overwinnen, en ruimte te scheppen voor herstel en verzoening? Is de verhouding tussen gerechtigheid en rechtvaardigheid scheefgegroeid? DIALOOG gaat op zoek naar antwoorden op de vraag hoe we kunnen omgaan met conflict, detentie en herstel.

Met ijzeren vuist - zal je me nooit verslaan - Papier wint van steen
Haiku van Vivian, gedetineerde

"Eigen schuld, dikke bult"

Als we het niet luidop zeggen, denken we het zeker wel eens. Zeker als het gesprek over gedetineerden gaat. In plaats van de polarisering op te zoeken, wil DIALOOG werken aan een samenleving waar er ruimte is voor herstel. Met een bevredigende uitkomst voor slachtoffer, dader en de samenleving.

We nodigen alle burgers uit om met elkaar in dialoog te gaan over conflict en (de mogelijkheden van) herstel. Dat doen we via laagdrempelige kennismakingsactiviteiten, door verhalen te verzamelen in een podcast, via burgerpanels en een heuse herstelconferentie. We kijken er alvast naar uit om met jou op één van deze momenten in dialoog te treden!

Onderaan deze pagina zie je welke activiteiten op de kalender staan. Klik om meer te lezen en je in te schrijven.

De smaak van verhalen in de gevangenis van Hasselt

Tien verschillende mensen, tien verschillende smaken, tien verschillende verhalen, tien personen die elkaar meenamen in hun eigen wereld.

Tijdens “De smaak van verhalen” gingen tijdens het najaar 2022 vijf gedetineerden en vijf vrije burgers in de gevangenis van Hasselt met elkaar in gesprek. Over… eten. Want eten verbindt, en overstijgt muren.

Dat werd snel duidelijk tijdens de samenkomsten. Iedere keer bracht iemand een recept mee dat samen klaar gemaakt werd. Door samen te koken en met elkaar te praten, leerden de deelnemers elkaar beter kennen. Ze leerden om elk hun eigen verhaal te vertellen aan elkaar.

Welke smaken herinner je? Welke gerechten mis je? Wat is jouw verhaal dat je wilt vertellen bij een lekkere maaltijd?

Het was in het begin wel spannend. Je vraagt je toch af hoe de andere deelnemers naar je gaan kijken. Maar dat viel echt heel goed mee. We werden niet bekeken als gedetineerden, maar gewoon als deelnemers aan hetzelfde project.
Deelnemer 'De smaak van verhalen'


De smaak van verhalen nodigde uit om met elkaar in gesprek te gaan van mens tot mens, over de muren (van de gevangenis) heen. De verhalen die werden verteld, werden gebundeld in een boekje. Een boekje dat op zijn beurt de lezer uitnodigt om te reflecteren over die muren, over straf, over herstel, over mens zijn. In dit boekje zijn alle recepten verzameld. En nemen we je mee in de verhalen achter de tien deelnemers. We nodigen je uit om de lievelingsrecepten van de deelnemers eens uit te proberen en te delen met anderen. Wie weet welke verhalen jij nog ontdekt?

Uiteraard is er nog zoveel meer gebeurd, dat niet in een boekje te vatten is. De verhalen, de recepten, het samen koken en samen eten… een heel sterke vorm van verbondenheid. Een soort verbondenheid die misschien wel wat onder druk staat, een beetje taboe is? Maar die in dit project op één of andere manier vanzelfsprekend werd.

Bekijk het boekje hier.

De verhalen kwamen heel erg binnen, maar hielpen ook om elkaar als gelijken te zien. De verhalen gingen allemaal over gewone kleine menselijke zaken waarin we allemaal hetzelfde zijn. Ze waren heel erg inwisselbaar.
Deelnemer 'De smaak van verhalen'
Dialoog

Meer lezen

DIALOOG is een warme samenwerking tussen De Rode Antraciet, de vele regionale Avansa’s en De Huizen vzw.
Bezoek zeker ook de Facebookpagina en website van het project.

In samenwerking met