Inspiratiedag cultuurparticipatie
Open deur naar cultuur is een inspiratiedag over cultuurparticipatie, georganiseerd door Avansa Limburg, ECRU en CC MUZE.
Wie kan zich inschrijven? Iedereen die werkt in de brede culturele sector, of actief is als professional of vrijwilliger in de sociale, zorg- en welzijnssector en werkt met doelgroepen.
📅 Wanneer: 1 april 2025, van 9u30 tot 13u
📍 Waar: CC MUZE, Heusden-Zolder
💶 Deelnameprijs: gratis
📝 Inschrijven: klik hier
Deze voormiddag ontmoeten vraag en aanbod elkaar. Kunst- en cultuuraanbieders gaan in gesprek met toeleiders die werken met doelgroepen zoals mensen in armoede, ouderen, jongeren, mensen met een beperking, etnisch-culturele minderheden, de geestelijke gezondheidssector, ...
Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je hoe je drempels naar cultuur kan verlagen, en doelgroepen kan versterken in hun maatschappelijke participatie via cultuur.
9u-9u30: Onthaal met koffie en koffiekoeken
9u30-9u45: Opening door Greet Poelmans, directeur Avansa Limburg
9u45-10u30: Panelgesprek: Kansen en uitdagingen voor de UiTPAS als tool voor cultuurparticipatie van doelgroepen.
Sprekers:
10u45-13u: Workshops: Cultuurparticipatie in de praktijk. De inhoud van de workshops lees je onderaan deze pagina.
13u-14u: Vegetarische lunch, met muziek door DJ Peter Truyers.
Wie wil kan aansluitend, vanaf 14u, deelnemen aan een gratis gegidste rondleiding in ZLDR Luchtfabriek.
Helaas! De studiedag is volzet.
Je kan je op de wachtlijst inschrijven. Als een andere persoon afmeldt, contacteren we je.
Wil je graag op de wachtlijst? Stuur een mail naar Greet Poelmans.
Je kiest twee workshops van 1u, waarin je kennis maakt met een praktijkvoorbeeld rond cultuurparticipatie van doelgroepen.
Wonen op wielen: spoken word met woonwagenbewoners
Sprekers: Farida Zaouad (spoken word-artieste en bezielster van WOOM) en Hilde Degol (opbouwwerker SAAMO Limburg)
Locatie: Zwarte Zaal
Woonwagenbewoners koesteren een nomadische levenswijze en het vrijheidsgevoel dat daarmee gepaard gaat. Gesteund door Farida en Hilde gingen ze aan de slag met spoken word om hun verhaal op een bijzondere manier voor te dragen. Want woorden bevinden zich overal: in het hoofd, in het hart, in de wereld. Soms vergt het een zoektocht om de juiste woorden te vinden. WOOM (Women Only Open Mic) is een platform voor en door vrouwen die zo’n reis willen ondernemen. Initiatiefneemster Farida Zaouad creëert een safe space waarin vrouwen tools krijgen aangereikt om gedichten te schrijven voor spoken word of slam poetry.
Vier het leven: op stap naar cultuur met ouderen
Spreker: Zeger Taeymans (coördinator educatieve dienst Cultuurvuur vzw)
Locatie: zaal Onderdek
Vier het Leven organiseert theater-, concert-, film- en museumbezoeken voor ouderen die niet meer alleen kunnen of willen gaan. Zij worden van deur tot deur begeleid door vrijwilligers om zo samen van cultuur te genieten.
Kunst op Verwijzing: zorg- en hulpverleners zetten kunstbeleving in voor welbevinden
Spreker: Lieve Nagels (huisarts op rust en mede-coördinator van het Kunst op Verwijzing Collaboratief Netwerk Leuven)
Locatie: Zwarte Zaal
Sinds maart 2024 kunnen eerstelijnszorg- en hulpverleners uit Groot-Leuven kunstbeleving voorstellen aan personen die al langer niet goed in hun vel zitten, een veranderwens hebben en geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur. Kunst op Verwijzing is een kort traject met kunst en cultuur dat deelnemers op weg wil zetten naar meer levensplezier, welbevinden en levenskwaliteit via de spiegel van de kunst. Daarnaast is het ook de bedoeling om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor langdurige zieken, die omwille van hun situatie sociaal geïsoleerd dreigen te geraken.
Participatie van mensen in armoede in Club Cultuur Maasmechelen
Sprekers: Younis Vossen en Wies Damen (vrijwilligers SOMA) en Eddy Beuten (vormingswerker Avansa Limburg)
Locatie: Balzaal
Club Cultuur is een project van Avansa Limburg, met als doel cultuurparticipatie van kansengroepen stimuleren. In Maasmechelen werkt Club Cultuur nauw samen met armoedevereniging SOMA. In deze workshop vertellen Younis en Wies, vrijwilligers bij SOMA en ervaringsdeskundigen, waarom deelnemen aan cultuur belangrijk is voor hen en hoe ze daar werk van maken in Club Cultuur.
Crossing paths: theater maken met OKAN-jongeren
Spreker: Lola Bogaert (theatermaakster)
Locatie: Balzaal
Crossing paths is een sociaal-artistiek theaterproject met OKAN-jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Samen met professionele kunstenaars gaan de jongeren aan de slag rond identiteitsvorming. Via dans, toneel en film geven de jongeren uiting aan wie ze zijn, ze bepalen zelf hoe ze in beeld worden gebracht, ze bepalen hun eigen verhaal en geven uitdrukking aan hun identiteit. Dit mondt uit in een artistiek toonmoment op de locatie voor een besloten/uitgenodigd publiek.
Klub Karbon: artistiek talent van jongeren in kwetsbare situaties ontplooien
Sprekers: Leandro Cinus (Arktos) en Leen Gos (ECRU)
Locatie: Zwarte Zaal
Klub Karbon focust op jongeren in kwetsbare situaties tussen 14 en 25 jaar die moeilijk te bewegen zijn naar kunst- en cultuurorganisaties. Arktos, ECRU en vier West-Limburgse cultuurcentra slaan de handen in elkaar voor dit project waar jongeren uit de regio hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren.
Museum op maat in het Museum Schone Kunsten Brussel
Spreker: Isabel Vermote (publieksbemiddeling en verantwoordelijke Museum op Maat, Museum Schone Kunsten Brussel)
Locatie: Balzaal
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staan erop hun ruimtes en collecties voor elke bezoeker toegankelijk te maken. Museum op Maat biedt rondleidingen, creatieve parcours, ateliers en thema-activiteiten aan op maat van specifieke doelgroepen. Zo krijgt iedereen de kans om op een persoonlijke en aangepaste manier het museum te bezoeken, los van handicap, cultuur, taal of welke beperking ook.
Participatief werken bij sociaal-artistieke theaterwerkplaats Cie Tartaren
Spreker: Ingrid Dullens (artistiek leider Cie Tartaren)
Locatie: Zwarte Zaal
Cie Tartaren is een sociaal-artistieke theaterwerkplaats in Leuven en Genk, met een jarenlange opgebouwde expertise in participatief werk. Ze is erkend en structureel gesubsidieerd binnen het Kunstendecreet van de Vlaamse overheid en door Stad Leuven en Stad Genk. Ingrid Dullens, artistiek leider, residerend in Genk, gaat in deze workshop graag met jullie in gesprek over de methodieken binnen de participatieve werking van de compagnie.
Participatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid in Club Cultuur Heusden-Zolder
Sprekers: Lies Cuyx (programmator CC MUZE), Mieke Vanoppen (vormingswerker Avansa Limburg), Céline Peters (vrijetijdscoach activiteitencentrum De Schans), Ariana (deelnemer Club Cultuur)
Locatie: Balzaal
Club Cultuur is een project van Avansa Limburg, met als doel cultuurparticipatie van kansengroepen stimuleren. In Heuden-Zolder slaagt Club Cultuur er, dankzij een goede samenwerking met CC MUZE en activiteitencentrum De Schans, in om mensen met een psychische kwetsbaarheid te betrekken. In deze workshop vertellen ze hoe ze dat samen aanpakken.
Doelgroepenwerking bibliotheek Genk
Spreker: Els Vanoirbeek (assistent dienstleider bibliotheek Genk)
Locatie: Zaal Onderdek
De Genkse bibliotheek wil, samen met stedelijke diensten en andere lokale partners, van Genk een open en warme samenleving maken waar elke Genkenaar zichzelf kan zijn. Ze hebben extra aandacht voor kwetsbare doelgroepen, en creëren ruimte en tijd voor ontmoeting en levenslang leren. Els Vanoirbeek vertelt hoe ze dit aanpakken.