Zo van die zomerdagen

Dit was de zomer 2021 bij Avansa: beeldhouwen, tuinmeubels upcyclen, de zomeropera, op stap in Luik, cultuur in Genk, gedichten schrijven met anderstaligen... en nog veel meer.

2

"Summertime, and the livin' is easy". Zomertijd, en het leven is rustig. Niet bij Avansa Limburg. Wij konden niet wachten om terug in actie te schieten na de lange coronawinter. Een winter waarin we ons opgesloten voelden in onze huizen en achter onze computerschermen.

Vanaf juni mochten we eindelijk terug mensen bij elkaar brengen, en daar hebben we van genoten. Een greep uit wat we allemaal beleefden, lees je hier.

Meubels maken, beeldhouwen, tuinieren en de batterijen opladen met asielzoekers en mensen in armoede

Samen met VRIJUIT organiseerden we deze zomer zeven 'vrijetijdsbubbels'. VRIJUIT is het vroegere 'Fonds Vrijetijdsparticipatie'. Zij maken cultuur en sport betaalbaar voor mensen met een beperkt budget. De vrijetijdsbubbels waren een kans om op een veilige, corona-proof manier een leuke zomer te beleven.

In de asielcentra van Leopoldsburg en Heusden maakten we tuinmeubels met recyclagemateriaal. Samen met de bewoners toverde Bert afgedankte paletten en restjes hout om tot stevige tafels, zetels en banken. Sarah hielp hen om met oude matrassen en restjes stof kussens te maken.

'Laad je batterijen weer op', zo heette onze cursus van drie dagen in het asielcentrum van Helchteren en bij armoedevereniging SOMA in Maasmechelen. Trudie leerde de deelnemers rust vinden met ontspannings- en aandachtsoefeningen. Evelien liet hen kennis maken met handletteren in een dagboek. Samen met Johan gingen we op stiltewandeling. En van Sofie mochten de deelnemers keramiek stukgooien, om het daarna weer te herstellen volgens de Japanse techniek van Kintsungi.

Beeldhouwster Marijke maakte met de bewoners van het opvangcentrum in Helchteren kunst met gips. En Michiel startte een op dezelfde plek een groepstuintje. Hij hielp om plantenbakken te timmeren, groenten en kruiden te planten, en leerde de bewoners hoe ze de planten kunnen verzorgen en oogsten.

Cultuur: op stap in Limburg, Brussel, Leuven en Luik

Natuurlijk kon cultuur niet ontbreken op onze agenda deze zomer. Waldo nam ons mee naar de zomeropera in Alden Biesen voor een blik achter de schermen. Dankzij zijn inleiding genoten we nog meer van de voorstelling Casa Ricordi.

We gingen met Jeroen naar Borgloon om de stoel van Sint-Lutgardis en andere relieken te bestuderen. Sam nam ons mee op stap in en rond C-Mine en naar Labiomista in Genk. En Eddie liet ons kennis maken met onbekende plekjes in Luik en Maastricht. We deden een kunstenroute in Sint-Truiden met Frieda en Arlette. Samen met Villa Verbeelding en Berto wandelden we de illustratieroute in Hasselt. En met Eddy trokken we naar de Abdij van Park in Leuven en de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.

Zomeren: cultuur beleven met nieuwkomers in Hasselt

Elke zomer komt een 20-tal anderstalige nieuwkomers uit Hasselt wekelijks naar Avansa. Samen met de Stad Hasselt organiseren we 'Zomeren', een cursus waarin ze Nederlands oefenen, kennismaken met cultuur en creatief aan de slag gaan. Dit jaar gingen we onder andere naar Creazi om recyclagemateriaal te verzamelen. Samen met Marie-Paule en Lily maakten we daarmee kunstwerken en collages.

Onder leiding van schrijfster Ina schreef de groep van Geert en Liliane gedichten in het Nederlands. Hier zie je Ana haar gedicht voordragen.

Duurzaam samenleven: fietsen in Brussel en samen elektro herstellen in Hasselt

Behalve voor cultuur maakten we deze zomer ook tijd om te leren over duurzame mobiliteit. Onder leiding van Cactus Bruxelles à Vélo verkenden we Brussel per fiets en leerden we hoe de stad door de eeuwen veranderde.

Collega Mieke kon eindelijk de herstellers van Limburgse Repair Cafés terug samenbrengen in de Deelfabriek. Ze installeerden zich op de nieuwe locatie in het oude OCMW-gebouw van Hasselt, waar ze vanaf nu maandelijks samen komen om te herstellen en van elkaar te leren.

Intussen in Halte Pastorie

Ook in Ham zaten we niet stil. Michiel verzamelde heel wat vrijwilligers rond zich om de serre, die ooit een bus was, bij Halte Pastorie aan te planten. De vrijwilligers komen elke vrijdag samen om de planten, bloemen en kruiden te verzorgen. Aline nam ons mee op kruidenwandeling in de omgeving en leerde ons alles over kruiden oogsten en bewaren.

En dan deden we ook nog: Samen lezen bij SOMA in Maasmechelen. Een Sofagesprek: 'Kolonisatie, een litteken op de identiteit?' in De Serre in Hasselt. Lachyoga bij armoedevereniging Ons Centrum in Leopoldsburg. En 'Leef bewuster, schrijf haiku's' met Atelier E in Sint-Truiden.

Zalig, zo van die zomerdagen. Ze geven ons zin in een najaar vol ontmoeting.


Doe je mee?
Bekijk onze activiteiten die in de herfst op de agenda staan.


De zomer van Avansa ging door met steun van deze partners: VRIJUIT, Rode Kruis opvangcentra Helchteren, Leopoldsburg en De Bark Heusden, Trefpunt SOMA Maasmechelen, Stad Hasselt, Villa Verbeelding, Creazi, gemeente Ham, De Serre, Bacongo Limburg, Ons Centrum vzw, Samenlevingsopbouw RIMO Limburg en Zomeropera Alden Biesen.

Met dank aan Chretien Paesen en Karel Vanparijs voor de foto's van Zomeren en de Vrijetijdsbubbels beeldhouwen en paletten bewerken.

Datum bericht di 7 september '21