Week van de Vrije Tijd - Getuigenis Viv

Van 1 mei t.e.m. 9 mei organiseren we de 'Week van de Vrije Tijd'. Hoe belangrijk is vrije tijd in ons leven? En wat heeft de coronacrisis ons geleerd over vrije tijd? We laten enkele mensen aan het woord.

Foto Viv

Viv is invalide en kan daarom niet meer werken. Ze is vrijwilliger bij Welzijnsschakel Pelterhoekje in Pelt.

Hoe vulde je je vrije tijd in tijdens de coronaperiode?

Naast het gewoon huishoudelijk werk, doe ik vooral aan diamond painting. Ik geniet daar, maar ik zou toch graag nog eens een tas koffie gaan drinken met iemand. Ik mis de sociale contacten heel erg. Bijvoorbeeld ook de mensen in het Pelterhoekje. Eenzaamheid speelt heel erg bij mij. Gelukkig zie ik mijn zus elke dag. Als ik dat niet had, zou ik tegen een depressie aanleunen, denk ik. Want naar mijn dochter gaan, gaat ook niet. Op die manier zie ik mijn ook niet vaak meer. Bij nieuwjaar zijn ze wel hun nieuwjaarsbrief komen voorlezen, maar dat moesten we buiten doen. Jammer genoeg mochten we ook toen niet knuffelen. Dat mis ik wel. En ook, omdat ik invalide ben, kan ik niet alles doen wat nu wél nog mag. Zo mag/kan ik alleen nog erg korte afstanden wandelen. Dus dat beperkt de ontspanningsmogelijkheden nog wat meer. Ik heb dan maar tijd gemaakt om veel te rusten.

Welke lessen moeten beleidsmakers trekken uit de voorbije coronaperiode?

Voor mij mogen ze vooral sneller zijn met vaccineren, zodat ik terug als vrijwilliger aan de slag kan en terug sociale contacten kan hebben. Verder vind ik dat ze meer rekening moeten houden met mensen die in de zorg werken. Ze moeten beseffen dat dit belangrijk werk is en die mensen hun werk ook goed moeten kunnen combineren met hun gezin. Ook zij hebben nood aan vrije tijd. Ik denk dan bijvoorbeeld aan goede kinderopvang, goed verlofsysteem en dergelijke.

Deze getuigenis kadert binnen Week van de Vrije Tijd

Datum bericht ma 3 mei '21