Week van de Vrije Tijd - Getuigenis Jessie

Van 1 mei t.e.m. 9 mei organiseren we de 'Week van de Vrije Tijd'. Hoe belangrijk is vrije tijd in ons leven? En wat heeft de coronacrisis ons geleerd over vrije tijd? We laten enkele mensen aan het woord.

Jessie

Jessie is mama, logopediste en woont in Olmen.

Had je tijdens de lockdowns meer vrije tijd? En hoe vulde je die in?

De eerste lockdown viel ongeveer gelijk met de periode dat ik in zwangerschapsrust ging. Mijn tijd ging naar huishoudelijke taken en mijn kleuterdochter. Mijn leefwereld beperkte zich tot in en rond mijn huis. Want hobby’s kon ik niet uitoefenen en afspreken met vriendinnen lukte ook niet. Omdat mijn dochter niet naar school kon gaan, schoot er weinig tijd over om echt voor mezelf te hebben. Dat maakte het soms moeilijk, waardoor ik al eens een traantje gelaten heb. Vakantie was daarom iets waar ik enorm naar uitkeek, even genieten in een andere omgeving. De vakantie die we oorspronkelijk gepland hadden kon niet doorgaan, maar we hadden een coronaproof alternatief gezocht en gevonden. Ook positief was het feit dat mijn man aan het thuiswerken was. Je kan dan genieten van kleine dingen, zoals ’s middags samen je boterhammen te kunnen eten. Voor onze dochter was het niet altijd gemakkelijk. We hadden veel tijd samen, wat leuk was, maar ook haar leefwereld werd beperkt. Door het gebrek aan contact met anderen, eiste ze mijn volledige aandacht op. Daardoor was het ook wel moeilijk om andere dingen gedaan te krijgen. Om haar gemis wat op te vangen, lieten we haar wat vaker videobellen met oma, moeke en vake, neefjes en nichtjes.

Ga je na deze coronatijd je vrije tijd anders invullen?

Ik denk dat ik nog meer ga genieten van mijn hobby’s. En de mentaliteit van ‘morgen is er nog een dag’, ga ik ook zeker meenemen. Want de combinatie werk-gezin- huishouden is een evenwichtsoefening, waarin ik soms te veel hooi op mijn vork nam. Nu besef ik meer dat niets ‘moet’. Alles wat je gedaan hebt is meegenomen, maar het werk loopt niet weg.

Welke lessen moeten beleidsmakers trekken uit de voorbije coronaperiode?

Ik hoop dat werkgevers hebben ingezien dat ze flexibel kunnen zijn wat thuiswerk betreft. Die vraag werd in het verleden heel vaak gesteld en heel vaak kwam er een negatief antwoord, maar tijdens de corona is gebleken dat dit perfect mogelijk is. Ik hoop dat de overheid dit mee blijft stimuleren, dat dit in de toekomst meer mogelijk is om de combinatie werk-gezin te vergemakkelijken.

Deze getuigenis kadert binnen Week van de Vrije Tijd

Datum bericht ma 3 mei '21