Houwari, omdat het moet

Ik ben Houwari. Ik ben geboren in België maar van Algerijnse origine. Ik ben afgestudeerd als maatschappelijk werker en een aantal jaren actief geweest in de sociale sector. Daarna heb ik me geheroriënteerd als professioneel regisseur en acteur. Dat werk deed ik met heel veel passie. Van de één op de andere dag belandde ik door een aandoening in een rolstoel. Mijn leefwereld zag er ineens compleet anders uit. Samen met mijn echtgenote Liesbeth deed ik een poging mijn hersenspinsels op papier te zetten. Ik wil je laten ervaren hoe ik mijn leefwereld beleef.

Houwari

We leven in een diverse samenleving, waaronder mensen met een beperking en mensen die denken dat ze geen beperking hebben…

Die beperking wordt elke dag weer extra in de verf gezet, omdat er in onze maatschappij letterlijk en figuurlijk drempels opduiken. Soms lijkt het wel of ze je willen testen met een hindernissenparcours. Een parcours met verschillende levels: voor mensen die niet goed te been zijn, één voor mensen in een manuele of elektrische rolstoel, of het hindernissenparcours voor mensen die blind of slechtziend zijn. En ik kan je verzekeren, dat de moeilijkheidsgraad heel erg verschillend is afhankelijk van gemeente, stad tot land. En ons Belgenlandje krijgt alvast de trofee van één van de meest ontoegankelijke landen van Europa! België zou veel kunnen leren van landen als Italië, Portugal, Spanje, …

Hoe ziet voor mij zo’n parcours er dan uit:

Niet elke taxi, wil en kan een rolstoel meenemen en het openbaar vervoer heeft zelden of nooit een toegankelijke halte. Als er al een toegankelijke halte is, dan is het oprijdstuk van de bus soms dichtgelast om de één of andere reden. Of de chauffeur weet niet dat sommige bussen gekanteld kunnen worden. Je hebt dus echt iemand nodig die je met veel kracht in een bus/tram wurmt. Als je met de trein wil reizen, kan je maar opstappen in een beperkt aantal stations en moet je 24 uur op voorhand laten weten. Zo kan de NMBS zorgen voor assisten. Assistentie is een groot woord want vaak zijn het mensen die aan de rails van het station werken. Zij doen hun uiterste best, maar ook voor hen is dit geen alledaagse opdracht. En dan is er nog het bijzondere fenomeen van de voorbehouden parkeerplaatsen. Die zijn erg gegeerd door mensen die er geen recht op hebben, maar bijzonder trots zijn dat ze er toch ééntje hebben kunnen veroveren.

Op je bestemming geraakt, kom je in een café, restaurant of openbare gebouw waar er trappen zijn en je ook niet of zeer moeilijk binnen raakt. Ook hier heb je een stevige vrouw/man nodig die je letterlijk en figuurlijk een duw in de rug geeft. Toiletten worden vaak verstopt in kelders of op zolders. En hoera! Gelukkig zijn er in gebouwen liften, als ze tenminste voldoende breed zijn.

In winkelstraten heb je heel wat ornamenten die het parcours extra moeilijk maken, van reclameborden, plantenbakken, fietsen die midden op de stoep staan, losse tegels die maken dat je rolstoel in een mum van tijd getransformeerd wordt tot een botsauto waar je bijna uitvliegt en zo kunnen we het rijtje nog wel wat langer maken.

Maar gelukkig heb je nog aangename mensen die je dag bijzonder maken. Het zijn mensen die op een normale manier met je communiceren, zonder dat je doof wordt. Je niet behandelen of je onzichtbaar bent, maar zelf de dialoog met je aangaan ook al spreek je wat trager. Of mensen die met een vriendelijke lach achter de balie verrijzen zodat je ook ziet met wie je spreekt, spontaan een deur openhouden of vragen of je hulp nodig hebt.

Het zijn deze bijzondere mensen die het verschil maken. Zij dragen bij aan een warme samenleving waar er plaats is voor diversiteit.
Houwari

Vormingplus zet volop in op inclusie, het recht om voluit deel te nemen aan de samenleving

De getuigenis van Houwari toont weer maar eens aan hoe belangrijk het is om actief in te zetten op toegankelijkheid. Daarom hebben wij sinds kort een vormingslokaal op het gelijkvloers. Dit is nodig omdat onze lift voor veel rolstoelen niet breed genoeg is. In de toekomst willen we nog meer inzetten op de toegankelijkheid van het gebouw. Ook mensen met een licht mentale beperking zijn welkom op onze vormingen. Zij kunnen bij iedere vorming assistentie vragen. Onze assistenten zijn vrijwilligers die hiervoor een opleiding hebben gekregen. Je kan ons altijd contacteren voor de nodige bijstand zowel op mentaal of fysiek vlak. Bij vragen, aarzel dan niet om ons te bellen of te mailen. Of kom gewoon eens langs!

Datum bericht wo 18 maart '20