Daar is de lente

Geluk kan je zaaien

Wil je geluk zaaien? Fleur dan je tuin of terras op met een waaier aan bloemensoorten.

Geluk kan je zaaien

Januari is een vreemde maand voor iemand met groene vingers. Terwijl de natuur haar winterslaap houdt, kan je zelf weinig doen buiten. Met het lengen van de dagen, groeit wel de zin in lente. Gelukkig kan je binnen al aan de slag.

Eén van de leukste dingen aan tuinieren vind ik het zaaien van je eigen plantjes. Je start met een klein zaadje waarvan je weet dat het na maanden zorg, met wat geluk, uitgroeit tot een mooie en sterke plant. Zo lijkt elk volgroeid plantje wel een schouderklop.

Vroege vogels beginnen nu stilaan met het ‘voorzaaien’ van groenten, kruiden en bloemen. Dat doe je in aparte potjes die je binnen op een zonnige plek zet. Wie in maart de eerste groenten in de serre wil zetten, heeft z’n vensterbanken wellicht al goed vol staan. Maar geen stress, met de meeste soorten kan je nog wachten tot maart.

Van elke plantensoort vind je varianten in verschillende maten en kleuren. Je kan daarvoor terecht in de plantencentra, bij webshops of bij andere tuinliefhebbers. Op Facebook vind je verschillende ‘groepen’ waar je zaden kan ruilen. Ook via lokale tuinverenigingen zoals Velt en TuinHier kom je makkelijk in contact met andere tuiniers uit de buurt.

Oogsten van je eigen plantenzaad is ook een fijne uitdaging. Het is niet alleen gratis maar voor de meeste soorten ook vrij eenvoudig. Denk maar aan tomaat, paprika en pompoen waarbij je de zaden gewoon laat drogen op een keukenpapiertje. Bij bloemen en kruiden kan je meestal zaad nemen uit de uitgebloeide bloemen. Let er wel op dat je enkel zaad neemt van gezonde planten.

Ben je een beginner en heb je niet zo veel plaats, dan begin je best kleinschalig met plantjes die weinig zorg en ruimte vragen. Bijvoorbeeld sla, munt, basilicum, tijm… kan je vanaf mei in potten of bakken op je terras zetten. Best zaai je er niet teveel tegelijk, maar wel regelmatig kleine hoeveelheden. Heb je ruimte voor een serre, dan kan je ook groenten zoals tomaten en paprika zaaien. Heb je nog meer plaats, dan kan je je wagen aan pompoen, komkommer, aardbei, wortel, courgette, bloemkool, broccoli, spinazie, spruiten, koolrabi… Elke groente die je oogst, bezorgt je een geluksmomentje. En heb je teveel, dan vind je vast wel een buur of vriend die je er blij mee kan maken. Zo oogst je extra geluk.

Wil je nog meer geluk zaaien? Fleur dan je tuin of terras op met een waaier aan bloemensoorten. Je kan ze zelf zaaien of bloembollen planten. Heel wat insecten en vogels zullen je dankbaar zijn. Je geeft kleur en geur aan je omgeving en daar wordt je zelf ook vrolijker van. Voel jij de lentekriebels ook al?


Door Michiel Bijlemans, vormingswerker bij Avansa Limburg.

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 25 januari '21