De week van de Belgische muziek

We leven in een bijzonder muzikaal land. Dat mag gevierd worden! Van maandag 31 januari tot en met zondag 6 februari staat onze vaderlandse muziek in de schijnwerpers tijdens de Week van de Belgische Muziek. Daarom kozen de medewerkers van Avansa Limburg over hun favoriete liedje van Belgische bodem, met een woordje uitleg.

Photo 1511671782779 c97d3d27a1d4

Annelies

Pitti Polak - Happy doing nothing

Ik vond het héél moeilijk om te kiezen, want er is zóveel mooie Belgische muziek. Maar ik kies eentje uit de oude doos.

Waarom vind ik dit een goed liedje? Lockdown... in de zomer van 2020... I'm just happy doing nothing! Het deed me denken aan de tekst van dit zalige nummer Zangeres Petra Polak heeft gewoon een mooi hees stemgeluid. En ook dat orgelgeluid op de achtergrond vind ik geweldig. Als ik het beluister op Spotify of ik hoor het op de radio, zing ik luidkeels mee!

Carine

Urbanus -
Rikke tikke tik

Ik kies voor Urbanus, want ik vind hem gewoon de max!

Eddy

Jo Lemaire & Flouze - Je suis venue te dire que je m'en vais

Het was moeilijk kiezen. Ik ga voor een Waalse artieste. Het nummer is voor mij bijzonder omdat het een speciale sfeer oproept.

Ellen

Angèle - Balance ton quoi

Ik vind Angèle absolute top. Ik ben soms ook gewoon trots om te zien dat zo'n klein fragiel meisje uit Brussel het tot wereldster heeft geschopt. Op haar plaat 'Brol' staan zoveel sterke nummers, maar ik kies toch voor Balance ton quoi. De boodschap van dat nummer vind ik de moeite waard. Ze kaart er allerlei hedendaagse vormen van seksisme aan. Balance ton quoi verwijst naar de bekende Franse hashtag BalanceTonPorc, vergelijkbaar met #Metoo. En wie weet, 'un jour peut-étre ça changera'.

Greet

Tamino - Cigar

Tijdens het optreden van Tamino op Pukkelpop 2018 had ik kippenvel van begin tot einde. Zijn stem kan voor mij concurreren met die van Jeff Buckley. De sfeer die hij schept in zijn nummers voert me helemaal weg. Cigar heeft een knappe videoclip die perfect bij het nummer past. Naar het schijnt bracht een schilderij van Vincent Van Gogh hem op het idee.

Hugo

Arno - Les yeux de ma mère

Ongelooflijk hoeveel emotie je kan overbrengen met alleen een piano en een stem.

Ik ben altijd opnieuw geëmotioneerd door de passionele manier waarop zo’n ruwe bolster als Arno over zijn moeder zingt. En dit vind ik toch wel een van de origineelste zinnen uit de geschiedenis van de Belgische muziek: “Mais quand je suis malade. Elle est la reine du suppositoire”

Alleen jammer van die 999 andere supergoeie Belgische liedjes die ik niet mag vermelden...

Inge

De Mens - Angst

Al 30 jaar kan De Mens me tot zijn fanclub rekenen. Na meer dan 40 optredens ga ik nog altijd met evenveel goesting genieten van de prachtige muziek én teksten van Frank, Dirk, Michel en David. Een favoriet nummer is er niet, dat is net als een ouder vragen welk van je kinderen het favorietje is. Maar als ik een keuze moet maken: Angst

En ik kijk er heel erg naar uit om dat nummer nog eens live te horen, in een concertzaal...

Kathleen

Stromae - L'enfer

Zo veel goede muziek in België! Maar ik was echt omvergeblazen door dit nummer, én door de manier waarop Stromae het op de wereld losliet. Het is hem weer gelukt om een moeilijk thema, als eenzaamheid en zelfmoord, onder de aandacht te brengen. Om mensen erover te laten praten. En net zoals in de meeste van zijn nummers, stelt hij zich zelf kwetsbaar op maar houdt hij ook een spiegel voor. Het laat je nadenken en daagt je uit.

Mario

Clement Peerens Explosition - Boecht van Dunaldy

De muzikale nalatenschap van een monument als Clement Peerens kan onmogelijk worden genegeerd in een lijst als deze. Het is bijna misdadig om maar slechts 1 nummer uit het repertoire van deze Antwerpse bard te mogen kiezen. Zijn maatschappijkritische teksten geïnspireerd op thema’s die uit het leven gegrepen zijn, de stevige gitaarKpartijen en de hemelse achtergrondstem van de Sylvain typeren het tijdloze karakter van deze song.

Onlangs kondigde Clement zijn afscheidstournee aan. De wereld zal nooit nog hetzelfde zijn.

Mieke Dury

Kommil Foo - Ruimtevaarder

Omdat het zo’n heerlijke relativering van het traditionele onderwijs en leerkrachten betekent. Dit liedje zet, op een lieflijke manier, het onderwijs op haar plaats. Omdat de jongen in het liedje in zichzelf gelooft en groots droomt. En passant neemt hij ook nog z’n vriendinnetje mee in zijn plannen. Prachtig!

Mieke Vanoppen

Triggerfinger - I follow rivers

Toch gewoon echt de beste cover ever en dat was nu echt een nummer waarvan ik bij de eerste keer dat ik het hoorde dacht 'dit wordt ne klassieker' en dat is het in mijn aanvoelen toch ook wel geworden.

Peter

Cornflames - The speakers

Het iets stevigere werk van Eppo Janssen en de zijnen. The speakers is een nummer dat gaat over... muziek spelen. Of het gevoel dat je krijgt als je een van je favoriete nummers op de radio hoort en een instant goed gevoel krijgt. De afgelopen tijd hebben we het allemaal moeten missen om naar een optreden te gaan met vrienden en te genieten van live muziek. Laten we hopen dat dat snel verleden tijd is. "And we're always ready to get some action in stereo".

Sam

Admiral Freebee - Ever present

Waarom vind ik dit een goed liedje? Ik ben altijd fan geweest van de rauwe stem van Admiral Freebee. Hij maakt zowel ingetogen als ruige nummers. Dit nummer, samen met Nathalie Delcroix van Laïs, vind ik één van zijn beste liedjes. Hij zingt het vol overgave en de tekst is onnavolgbaar!

Veerle

Guido Belcanto - Een man als ik ontmoet je niet elke dag

Ik ben gewoonweg gek van Guido Belcanto, de zanger, de man, de vrouw, zijn stem , levenswijze en humor.

Wil je al deze liedjes nog eens beluisteren? We hebben ze voor jou verzameld in deze Spotify playlist. Geniet er van!

Datum bericht di 1 februari '22