Januari 2016 - …

Samen thuis in Hasselt

Overal in de wereld verlaten mensen, om diverse redenen, hun land. In Hasselt wonen heel wat nieuwkomers die een nieuw leven willen starten. Maar een nieuw land leren kennen, met zijn regels, gewoonten, mensen en taal, is niet eenvoudig. Om deze mensen een handje te helpen, is er Samen thuis in Hasselt.

Samen thuis in Hasselt

Overal ter wereld verlaten mensen, om diverse redenen, hun moederland. Zo telt Hasselt ook heel wat nieuwkomers die hier een nieuw leven willen starten. Maar dat nieuwe land leren kennen, met zijn regels, gewoonten, mensen en taal, is niet altijd zo eenvoudig.

Om deze mensen een handje te helpen, organiseren we ‘Samen thuis in Hasselt’.

Bij ‘Samen thuis in Hasselt’ ontmoeten een Hasselaar en een nieuwkomer elkaar tijdens activiteiten die ze zelf bepalen. Tijdens de ontmoetingen praten ze Nederlands. Dat kunnen allerhande activiteiten zijn. Een nieuwkomer betrek je evenzeer door hem of haar uit te nodigen voor een avondje sporten, een museumbezoek of een boswandeling.

‘Samen thuis in Hasselt’ zoekt Hasselaren die peter of meter willen worden van een nieuwkomer. Wat houdt dat in? Gedurende 6 maanden spreek je minstens twee keer per maand af met de nieuwkomer.

Als peter/meter leer je mensen uit andere culturen kennen. Je zorgt ervoor dat deze nieuwe inwoners zich meer thuis voelen en België beter leren begrijpen. Ondertussen kan je hen ook helpen met het Nederlands. Je krijgt er ongetwijfeld heel wat vriendschap voor terug!

We zoeken nog steeds meters en peters. Voel jij je geroepen om mee te doen? Laat dan zeker iets weten!
Annelies, vormingswerker

Onderzoek naar mentoringpraktijken voor nieuwkomers

Onderzoeksinstituut HIVA-KULeuven bekeek tien mentoringpraktijken voor nieuwkomers. Wat werkt, wat werkt niet, wat zijn aanbevelingen? Samen Thuis in Hasselt was daar één van.

Heb je als medewerker van een gemeente, of organisatie, of vrijwilligersgroep zin om ook een initiatief op te starten dat nieuwkomers onthaalt via buddy's? Lees dan zeker de richtlijnen in het rapport van het HIVA.

Meer informatie: website HIVA.

Interesse?

Contacteer Annelies

Je krijgt dan meer informatie over het project ‘Samen thuis in Hasselt’ en we nodigen je uit voor een gesprek.

Annelies Braeken

vormingswerker Meer info

Dit is een project van Avansa Limburg, dienst Gelijke Kansen Stad Hasselt en het Agentschap Integratie en Inburgering.

In samenwerking met

  • Agentschap Integratie en Inburgering Limburg