September 2022 - …

Ondersteuning Repair Cafés

Whats App Image 2022 08 30 at 11 31 23 AM

De formule van een Repair Café is heel eenvoudig. Je brengt enkele deskundige herstellers samen die op vrijwillige basis willen helpen bij het repareren van kleine huishoudapparaten, kledingstukken, fietsen, computers, ... Je nodigt bezoekers uit die hulp nodig hebben bij het herstellen van defecte voorwerpen. Samen ga je aan de slag. Als je niets hebt om te herstellen, neem je gezellig een kop koffie en geniet je van de sfeer. Dat vormt het sociale aspect.

Repair Cafés verkleinen de afvalberg en brengen de cultuur van ‘dingen herstellen’ in de praktijk. De organisatie van Repair Cafés ligt in de handen van burgerinitiatieven, verenigingen, milieudiensten, dienstencentra, …

Avansa Limburg ondersteunt de Repair Cafés op verschillende manieren. Op deze website vind je een overzicht. We werken nauw samen met Repair & Share.

Aan de slag

Download hier enkele nuttige documenten waar je in je Repair Café mee aan de slag kan: de Praktijkgids Repair Cafés, en 3 bijlagen bij de praktijkgids:

Trefmoment

Jaarlijks organiseren we een samenkomst voor alle organisatoren en herstellers van de Limburgse Repair Cafés. Naast veel ruimte voor uitwisseling, bieden we verschillende workshops aan. De deelnemers denken zo kritisch na over hun werking.

Signal 2021 11 09 113732 001

Elektroleerplek

Wanneer het druk is in het Repair Café, willen de vrijwilligers die de toestellen herstellen vaak zo snel mogelijk werken. Zo kunnen ze zo veel mogelijk mensen verder helpen. In de Deelfabriek kan je als hersteller op je gemak sleutelen aan kapotte toestellen. Je werkt alleen, of samen met andere herstellers van de Limburgse Repair Cafés. Elke maand brengt een deelnemer een stukje kennis naar de groep over een onderwerp waar hij veel over weet. Zo delen we onze kennis.

We komen één keer per maand samen, telkens op donderdagavond. We sleutelen hier enkel aan elektro.

De kapotte toestellen waarop we oefenen krijgen we van de Kringloopwinkel. Spullen die we repareren, krijgen een tweede leven via goede doelen.

Waar? Albrecht Rodenbachstraat 20, Hasselt (ingang C via Oude Luikerbaan).

Wanneer? Elke laatste donderdag van de maand, van 19u tot 22u.

Textielleerplek

Ook rond het repareren van textiel kunnen de herstellers van de Repair Cafés veel leren van elkaar. Elke samenkomst wordt er rond een afgesproken onderwerp gewerkt.

Waar? Albrecht Rodenbachstraat 20, Hasselt (ingang C via Oude Luikerbaan).

Wanneer? Vijf keer per jaar op vrijdagnamiddag, van 14u tot 17u.

Whats App Image 2022 08 30 at 10 52 44 AM

Vinger aan de pols

Contacteer onze medewerker

Onze vormingswerker Youri bezoekt jaarlijks verschillende Repair Cafés. Zo leert hij de eigenheid van elke werking kennen en weet hij wat er leeft. Op basis van die input worden er gerichte activiteiten en projecten opgezet.

Youri Leroi

vormingswerker Meer info