Daar is de lente

Zo klim je uit een dipje

Heb je last van een winterdipje? Het overkomt je gewoon. Het ene moment loopt alles perfect. Je voelt je goed, je bent volop aan het werk, je lijkt in balans. En dan, een week later, is de balans verdwenen.

Download

Een druk project, een verkoudheid, een ruzie op je werk of gewoon te veel hooi op je vork genomen. Je bent je flow kwijt, je voelt je niet meer zo fantastisch.

Het leven kent zijn natuurlijke eb en vloed. Soms voel je je geweldig en soms gaat het helemaal niet. Wil je niet in je dipje blijven hangen? Met onderstaande tips vind je de opwaartse spiraal weer.

 • Weet dat het tijdelijk is

Zodra je minder goed in je vel zit wordt je leven minder leuk. Je hebt ineens niet meer zoveel zin om uit bed te komen, of je ziet op tegen je werk of sociale verplichtingen.

Herinner jezelf eraan dat dit gevoel tijdelijk is. Dat is belangrijk, omdat het tijdens je dip voelt alsof je leven nooit meer leuk zal worden. Dat wordt het wel.

 • Ruim de rommel op

Dipjes ontstaan vaak wanneer je het gevoel hebt dat je de controle over je leven verloren bent. Je hebt geen overzicht meer en het leven overweldigt je een beetje.

Wil je weer beter in je vel zitten? Ruim dan die rommel op, zodat je weer overzicht krijgt.

 1. Schrijf op welke projecten er op dit moment spelen in je leven, en schrap de projecten die niet belangrijk zijn of nog even kunnen wachten.
 2. Ruim je leefomgeving op.
 3. Ruim je digitale omgeving op. Niets is zo fijn als een lege mailbox.
 4. Werk de post weg, betaal rekeningen, doe die kleine klusjes in en rond het huis die nog op je wachten.

Door af te rekenen met de rommel die je naar beneden trekt krijg je het overzicht terug. Dit overzicht geeft je een gevoel van controle, en dat voelt fijn.

 • Zorg voor je lichaam

Veel mensen verwaarlozen hun lichaam een beetje in een drukke periode. Te weinig slaap, te veel gemaksvoedsel en nu het dipje is ingezet wordt er getroost met vet of suikerrijk eten.

Je lichaam heeft een buffer. Het weet je gaande te houden, zelfs als het tijdelijk wordt ’verwaarloosd’. Maar weet dat je je op koffie en pizza’s niet optimaal zult voelen.

 1. Pak je vermoeidheid aan: neem rust- en slaaptijd.
 2. Pak je goede eetpatroon weer op. Veel groenten, hele granen, meer fruit en minder vlees, zuivel en eieren.
 3. Minder het gebruik van stimulerende middelen. Neem een paar alcoholvrije dagen en minder in de koffie. Kies liever voor groene thee of kruidenthee.
 4. Doe wat stretchoefeningen. Zoek bijvoorbeeld een yoga workout op YouTube.
 5. Ga sporten.
 6. Door je lichaam de rust en de brandstof te geven die het nodig heeft, bouw je al snel meer energie op.
 • Pak je goede gewoontes op

Je wordt wat je vaak doet. Het zijn onze goede gewoontes die ons in de positieve flow houden. Als je deze gewoontes verwaarloost, gaat het vaak al snel bergaf.

Bekijk eens welke gewoontes jou in een goede stemming houden, en pak ze weer op. Dit zijn enkele gewoontes die mijn leven op de rails houden:

 1. Elke dag schrijven. Dit houdt me in de creatieve flow, en het geeft me een kalm gevoel omdat ik vooruit werk.
 2. Dagelijks mediteren. Een goede gewoonte die zich op allerlei kleine manieren uit in het dagelijks leven (zoals betere concentratie en meer ontspannen, liefdevolle houding).
 3. Gezond ontbijten. Ik ga meestal voor havermout met plantaardige melk en vers fruit.
 4. Regelmatig ’back to zero’ gaan. Ik heb een checklist in mijn ‘to do’ programma die me helpt werken richting het ’rustige nulpunt’. Hierin staan dingen als mail wegwerken, social media berichtjes beantwoorden, mijn taken ordenen…
 5. Een moment in de week vastleggen om de week te overlopen en te plannen. Dit zorgt ervoor dat de rest van de week beter loopt.

Welke gewoontes geven jou een goed gevoel? Heb je ze onlangs laten verslappen omdat je het druk had of weinig zin had? Pak deze gewoontes dan weer op. Ze vormen jouw basis voor een leuk leven.

 • Ga spelen

Wil je snel uit je dipje komen? Ga dan iets leuks doen, en dan liefst iets actiefs, iets speels.

Waarom? Omdat spelen je leven direct leuker maakt. Een avondje ’hints’, waarbij je onder de tafel ligt van het lachen, doet soms meer voor je dan een avond serieus kletsen over al je problemen.

Je hoeft het leven niet altijd serieus te nemen. Meer spelen vermindert je stress, ontspant je en maakt je positiever. Het helpt je daadwerkelijk ’op te laden’.

Dus zoek een vriend of vriendin en ga iets leuks doen samen!

Met dank aan Jelle Hermus van soChicken.
Meer artikels van Jelle op
soChicken.

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 1 februari '21