Daar is de lente

Zingen maakt je gelukkiger

Door te zingen voel ik me energieker, minder gestresseerd en sta ik positiever in het leven!

Ann Van den Broeck is al haar hele leven in de ban van zingen. Als kleuter neuriede ze constant melodietjes en heel haar jeugd zong ze in koren. Ondertussen zingt en acteert ze al meer dan 20 jaar voor televisie en theater. In haar boek Zing! vertelt Ann alles over een goede stemtechniek en deelt ze tips en tricks. Ann spreekt uit ervaring wanneer ze zegt dat je van zingen gelukkiger wordt.

"Ik voel met niet enkel erg gelukkig als ik zing maar ik voel me ook slechter in mijn vel wanneer ik een paar dagen niet heb gezongen. En dat is niet zo vreemd als het lijkt. Zingen heeft immers een aantal bijzondere voordelen.

Zingen met een goede ademtechniek heeft een positieve invloed op je welzijn. Je longen en je ademhalingsspieren zijn door het veelvuldige en juiste gebruik in een veel betere conditie. Door de diepe ademhalding die je bij zingen gebruikt, verbetert je bloedsomloop waardoor de cellen in je lichaam meer zuurstof krijgen. De ademhaling van iemand die zingt is vergelijkbaar met de ademhaling van iemand die yoga beoefent. Zingen kan dus ook gunstig zijn voor wie last heeft van een hoge bloeddruk. Je traint op datzelfde moment ook de spieren van je bovenlichaam, zoals je buikspieren, waardoor je uithoudingsvermogen vergroot. Sporten zal dus eveneens makkelijker zijn wanneer je regelmatig zingt.

Als je zingt, nemen de hoeveelheid antistresshormonen en endorfines toe. Die geven je een gelukzalig gevoel en ze werken pijnstillend. Ook oxytocine komt vrij, het knuffelhormoon. Dit zorgt voor minder angst en meer ontspanning. Lees: stress verlagend en dus goed voor de weerstand. Zingen produceert met andere woorden dezelfde ‘feelgoodhormonen’ als wanneer je chocolade eet of seks hebt.

Zingen heeft een positief effect op de emotionele ontwikkeling van je brein. Je empathisch vermogen zal positief evolueren. Je traint je hart, je traint je longen, dus zou je in principe zelfs langer moeten leven. Door met je stem de ruimte in te nemen, heb je ook het gevoel dat je lastige emoties van je af kunt zingen. Door te zingen voel ik me energieker, minder gestresseerd en sta ik positiever in het leven!”

Meer info over het boek Zing! en de online zanglespakketten van Ann Van den Broeck vind je op www.iedereenkanzingen.be . Houdt deze website ook in de gaten als je op de hoogte wil blijven van workshops en masterclasses. Kriebelt het té hard en wil je graag een privé coaching of zangles? Mail dan naar info@annvandenbroeck.be . Ann staat klaar om het beste in jou naar boven te halen!

Met dank aan Ann Van den Broeck.

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 25 januari '21