Verbondenheid tijdens de Life Iftar

Zaterdagavond 23 april organiseerden we met verschillende organisaties een iftaravond. Een ‘iftar’ is het moment tijdens de vastenmaand ramadan, waarop de moslims de vasten breken. Dat gebeurt na zonsondergang. Maar het was geen gewone iftar. Het was een ‘Life Iftar’. Op dat moment waren er in meerdere steden in Vlaanderen Life Iftars zoals deze in Genk.

DSC 4889

Het initiatief kwam van Kom Op Tegen Kanker. Via deze iftars wil KOTK het taboe rond kanker doorbreken. Kanker is voor niemand gemakkelijk om over te spreken, maar in sommige culturen is dat nog moeilijker. Er wordt door kankerpatiënten vaak amper over de ziekte gesproken om bijvoorbeeld hun naasten te beschermen of uit angst voor de dood of het lijden.

Omdat iftars feesten van verbinding zijn, is iedereen, zowel moslims als niet-moslims, welkom om deel te nemen aan de Life Iftar. Verbondenheid en solidariteit staan centraal tijdens een iftar. Deze massa-iftar was het ideale moment om gemeenschappen met elkaar te verbinden. Want samen lekker eten werkt gewoonweg verbindend. Het was ook een goed moment om ‘de andere’ te leren kennen. Want onbekend maakt onbemind. In Genk was de organisatie in handen van een hele rist partners: Open je hart vzw, Internationaal Comité vzw, We for them, Zahra El Mohajira, Basma vzw, Femma Wereldvrouwen, Inloophuis Limani, Unie van Actieve Verenigingen, Genesis vzw, Avansa Limburg en de dienst diversiteit van Stad Genk.

Verrijking van lichaam, geest en ziel

De avond startte met een enthousiast welkomstwoord van schepen Anniek Nagels en burgemeester Wim Dries. Daarna volgde Mustafa Harraq met een woordje uitleg over de mentale en fysieke voordelen van vasten. Mustafa stelde: “Door weinig te eten vergiftigen we ons lichaam minder en voelen we ons fitter en meer verbonden met onszelf. Vasten verkleint ook de kans op kankers en andere ziekten. Sommige moslims hebben er daarom een levensstijl van gemaakt en vasten bijvoorbeeld elke week twee keer.”

We leerden dat de ramadan staat voor de zuivering van de ziel. Zo vergeven moslims elkaar en vragen ze om vergeving bij Allah. De ramadan herinnert de moslims eraan om ook aan de arme mensen te denken en hen te helpen. Mustafa vat de essentie van de vastenperiode mooi samen: “Ramadan is geen honger hebben, het is een kans om te werken aan de beste versie van jezelf.”

Verbondenheid in solidariteit

Dan was het de beurt aan Djamila Belbashir. Ze deelde haar persoonlijke ervaring met kanker met het publiek. Het was een pakkend verhaal met ups en downs. Vervolgens betraden vijf dames het podium voor het sofagesprek. Katleen van Kom op Tegen Kanker en Sam van Avansa Limburg gingen in gesprek met ervaringsdeskundigen Hejju en Djamila, verpleegkundigen Husniye en Songul en zorgvrijwilliger Foffi. Het waren oprechte getuigenissen van mensen die zowel zorgen voor mensen met kanker of zelf kamp(t)en met de ziekte.

Een imam leidde de iftarmaaltijd na zonsondergang traditioneel in met de ‘adhan’: de oproep tot gebed. Tevens een mooie ervaring voor niet-moslims die niet bekend zijn met dit gebruik. Kort na de adhan verschenen vrijwilligers uit de keuken met goed gevulde plateaus en schotels. Het eten bestond uit kip, rijst, groenten, soep, typisch zoete desserts, fruit, brood en eieren. Houria Ayad, chef-kok van dienst, overzag het geheel en zag dat het goed was. De rijkelijke tafel vermenigvuldigde zich met de verbondenheid tussen de aanwezige mensen. Er gebeurden verschillende soorten begroetingen: verbaal en vooral non-verbaal. Het maakte niet uit wie waar aan tafel ging zitten bij wie. Met een vriendelijke glimlach of knipoog werden alle bezoekers bediend door de vrijwilligers van de aanwezige verenigingen. Het was een geslaagde avond.

Datum bericht do 28 april '22