Daar is de lente

Tegen de stroom in

Prestatiedrang is in onze samenleving steeds meer de norm. Voor velen is dit een bron van stress, burn-out en depressie. Dit zorgt voor een groot gevoel van onbehagen.

Tegen de stroom in

Deze gevoelens van onbehagen zijn niet enkel een individueel probleem, maar ook een maatschappelijk probleem. Rusteloosheid is één van de uitingen van dit onbehagen. Rusteloosheid wordt veroorzaakt door de overhaasting van de samenleving.

Tijd is schaars. Méér en sneller is beter. We moeten nog zoveel: de wereld zien, jezelf ontplooien, carrière maken, boeken lezen, films kijken, een uitgebreide vriendenkring hebben, om te genieten moet je geld uitgeven… we zijn het allemaal beginnen geloven. Af ten toe groeit de twijfel. Tot de elastiek is uitgerokken en er geen weg terug is. Dan slaan de ziekten van onze tijd toe: depressie, overspanning, burn-out… Hoe meer we ons haasten, hoe minder tijd we hebben. We hollen onszelf voorbij in de ratrace.

Het antwoord hierop is onthaasting: leven tegen de versnellende stroom van onze tijd in en tegengewicht bieden tegen de prestatiedruk, vragen stellen bij de ratrace en kiezen voor levenskwaliteit. We kunnen op andere manieren zin geven aan het leven. Nog te veel worden ziekten zoals depressie, overspanning en burn-out beschouwd als individuele problemen. Denk maar aan de vele therapieboeken die individuele tips aanreiken om tot rust te komen. Ze bieden vooral individuele oplossingen. Nochtans is de steeds verder versnellende samenleving de oorzaak. Tijdstekort is niet alleen een individueel maar ook een maatschappelijk probleem. Daarom zou het goed zijn dat onthaasting niet enkel een persoonlijke maar ook een maatschappelijke keuze is.
Hoe kunnen we samen deze ommezwaai maken?

Door Sam Stefani, vormingswerker Avansa Limburg

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 15 februari '21