Schrijver en dichter Mustafa Kör over cultuur

Mijnwerkerszoon Mustafa Kör is geboren in Turkije, maar groeide op in Opgrimbie, Maasmechelen. Op 22-jarige leeftijd liep hij in een auto-ongeval een rugbreuk op en belandde hij in een rolstoel.

Mustafa Kor
© COPYRIGHT Silvia Leon

Als schrijver en dichter debuteerde Mustafa in 2007 met zijn roman ‘De Lammeren’. Een pareltje dat opvolging kreeg van poëziebundels ‘Ben jij de liefde’ en ‘Poëziejongens’. In 2008 was hij stadsdichter van Genk. Vanaf januari 2022 mag hij zich twee jaar lang Dichter des Vaderlands noemen. In die periode zal hij gedichten schrijven over thema’s die het hele land aangaan. We vroegen Mustafa naar de staat van het Limburgse cultuurlandschap.

Limburg heeft een mooi verhaal

“Momenteel bloedt de culturele wereld. De coronaperiode heeft zwaar ingehakt op onze cultuurorganisaties. Veel medewerkers zijn noodgedwongen vertrokken of kregen hun ontslag door de vloedgolf die anderhalf jaar over onze cultuurwereld raasde en nog steeds aan het uitdeinen is. De uitdaging ligt er in om na deze periode opnieuw sterke medewerkers aan te trekken om de ruïnes opnieuw op te bouwen. Ook onze provincie is daar jammer genoeg geen uitzondering op.

Op het vlak van cultuur kan het nooit kwaad om over de haag te kijken, maar naar mijn inziens, vertrek je altijd best vanuit een eigen verhaal. Limburg heeft een mooi verhaal. Het is misschien lang onderbelicht gebleven, maar Limburg is een voorbode en gastvrouw geweest voor vele zielen uit alle windstreken. Daar moeten een massa kleurrijke, tot de verbeelding sprekende verhalen tussen zitten! Ik zou ze massaal ontginnen.”

Op het vlak van cultuur kan het nooit kwaad om over de haag te kijken, maar naar mijn inziens, vertrek je altijd best vanuit een eigen verhaal.
Mustafa Kör

Haal cultuur naar de straat

“Er liggen voor de cultuurwereld ook nog wel wat opportuniteiten op te rapen. Het klinkt misschien als een dooddoener, maar ik zou cultuur nóg toegankelijker maken. Je moet het naar de straat halen als het ware. En omgekeerd. Er zijn talloze ‘alternatieve’ kunstenaars, creatievelingen, straatkunstprojecten. Als we al die mensen aan elkaar zouden kunnen koppelen, denk ik dat we een goudader te pakken hebben.”

Tips om te lezen, kijken of luisteren

Dat is natuurlijk wat subjectief. Ik ben op het moment een boek van Sir David Attenborough aan het lezen. Een film die ik dezer dagen iedereen zou willen aanraden is ‘The Gods must be crazy’. En de keur aan programma’s en podcasts zijn legio. Ik zou zeggen: zoek die bomen door het bos zelf uit, en pas op voor die grizzly onderweg.

Datum bericht wo 29 september '21