Participatief theater ‘De Woonknoop’

Crisissen zijn altijd het meest voelbaar voor de meest kwetsbaren onder ons. Zo zorgt de wooncrisis ook voor aangrijpende en tragische verhalen bij mensen in armoede. Bij Onder Ons in Sint-Truiden gingen ze aan de slag met een vorm van theater, waarin ze hun persoonlijke ervaringen rond woonproblemen op de planken brengen.

DSC00435

Harde realiteit
Klop, klop, klop. (huurder doet deur open)

Verhuurder: Ik kom eens kijken hoe het staat. Hoe gaat met het jou?

Huurder: Goed, goed. Ik woon hier graag en ik voel me goed hier.

Verhuurder: Helaas, ik heb slecht nieuws. Er zijn andere mensen die na hun bezichtiging besloten hebben om het huis te huren. Ik zou je willen vragen om naar een ander huis te zoeken.

Huurder: Maar ik heb twee kinderen. En je hebt het voorstel niet eens met mij besproken. Wat moet ik nu doen? Waar moet ik nu naartoe?

Verhuurder: Je vindt wel iets. (trekt deur achter zich dicht)

Huurder: Binnenkort sta ik op straat.

In andermans schoenen
Dit gesprek kwam organisch tot stand in de maak van het theaterstuk ‘De Woonknoop’. Wekelijks komen mensen in armoede samen om te werken aan een theaterstuk rond de wooncrisis. Hun persoonlijke ervaringen met woonproblemen zijn de basis van het theaterstuk. Deze mensen stellen zich kwetsbaar op om uiteindelijk beleidsmakers ervan te overtuigen dat het woonsysteem discrimineert en als gevolg moet veranderen. Deze discriminerende factoren komen aan bod in de voorstelling als teken van uitsluiting. De mensen in armoede zullen de theaterbezoekers, die het publiek vormen, uitnodigen om eens in hun schoenen te komen staan op het podium en hun rol te spelen van mikpunt van uitsluiting. Dat is het concept van een participatief theater. Op die manier hopen de leden van Onder Ons dat ze de ogen kunnen openen van de beleidsmakers en hen kunnen tonen dat er nog steeds ernstige woonproblemen zijn, die opgelost moeten worden.

Gemengde gevoelens
De leden van Onder Ons waren in het begin nog wat twijfelachtig over hun deelname aan het participatief theater, maar ze zijn nu enthousiast over het resultaat. Het was nog wat wennen. Voor sommigen was het net iets te hard wennen waardoor ze zijn afgehaakt. De wooncrisis is en blijft een moeilijk onderwerp als je al noodsituaties in verband met wonen hebt meegemaakt. Ieder brengt zijn of haar verhaal in het theaterstuk. Ook dat lucht af en toe op om hun verhaal kwijt te kunnen.

We geven de mensen in armoede een stem en een podium en vragen het publiek een luisterend oor te bieden om de problemen op te lossen. Zo krijgt het publiek ook meer inzicht in de leefwereld van de mensen in armoede. Iedereen wint uiteindelijk aan ervaring.

Op vrijdag 20 mei speelt Onder Ons voor de eerste keer het theaterstuk voor publiek. Deze gratis voorstelling gaat door in De Nieuwe Zaal in Hasselt, ter gelegenheid van de 24 uur tegen armoede. Inschrijven kan via onderstaande link.

Datum bericht vr 13 mei '22