Heb je altijd al gedroomd van een trip die je nooit meer zal vergeten? Bereid je voor! Want met de wind in de zeilen vertrekken we op een wonderlijke voyage naar Oost-Indië.
Stel je voor dat je een priester bent die al zijn hele leven onder de kerktoren heeft doorgebracht. Maar je bent vooral nieuwsgierig naar wat de rest van de wereld te bieden heeft. Je beslist plots om mee te varen met de Sint-Pieter, een schip dat in 1721 vanuit Oostende naar Oost-Indië vertrekt. Je gaat op handelsmissie, kom je te weten. En je voelt de spanning opkomen alvorens je aan boord gaat.
Wat heeft deze reis in petto? Eenmaal begonnen aan de zeereis houdt de spanning aan. In de verte zie je een vreemd schip vol woeste piraten, in het donker kom je in een storm terecht en de golven slaan over de boeg. Je komt oog in oog te staan met een gigantisch grote walvis. Maar bovenal sta je er met grote ogen van te kijken hoe verbazingwekkend mooi de reis is. Wauw! Dit heb je nog nooit gezien.
Zo begon ook onze ontdekkingsreis van de onervaren, maar nieuwsgierige Avansa-reizigers. We lieten ons meevoeren met de golven die ons brachten naar de tentoonstelling ‘Wonderlijke voyage’ in Gent. We stippelden de route uit en konden kiezen voor een ervaring met of zonder audioverhaal. Een tiental minuten later stonden we te luisteren naar onze begeleider Alejandro. Hij wist de gepaste verhalen te vertellen bij elke ontdekking, net zoals priester Michael Le Febure die verbijsterd was van zijn handelsreis naar Oost-Indië en daarom een reisdagboek bijhield.
Nu waren ook de reizigers van Avansa verwonderd. Ze voelden de sfeer van de reis door de bewegende beelden van het zeewater, het geluid van klotsend zeewater en zeevogels, de gedimde lichten in de kajuit en de exotische kleuren van de Indische havenstad Surat. Een ware multisensoriële ervaring.
“Ik vind het leuk dat niet alles achter glas ligt. Dat maakt de ervaring tastbaarder en levendiger.”
Na even rust te hebben genomen op een terrasje en van de zon te hebben genoten met een drankje, gingen we weer op ontdekking. Ditmaal voor een tweede ervaring met hoofdtelefoon en tablet. We luisterden naar monnik Alison. Hij vertelde ons over de nog mysterieuze dood van Raphael en de opdracht om de moordenaar te vinden.
Alison gaf ons op die manier een rondleiding in de Sint-Pietersabdij, het oudste monument van Vlaanderen. Een lang verhaal, maar het was de moeite waard. We bewonderden de pandgangen verbonden aan het pandhof, de fenomenale kerk van de abdij, de rustgevende, verborgen abdijtuin, de ruwe crypte en de bibliotheekzolder. We kenden de abdij nu vanbinnen en vanbuiten. Na deze tweede wonderlijke voyage was het tijd om onze ontdekkingen te bewonderen.