We zijn het er allemaal over eens dat ontspannen goed voor je is. De manier waarop je ontspant is voor iedereen anders.
Een goed boek lezen, televisie kijken, sporten, op café gaan, creatief zijn, een uitstap maken, een cursus volgen, helemaal niets doen… Waar de ene geniet van iets rustigs, doet de andere graag iets actief. Ontspannen doen we in onze vrije tijd, maar lukt dat ook? Heb jij het gevoel dat je vrije tijd onder druk staat? Dat je bezig moet blijven en moet presteren? Kunnen we alleen meer welvaart creëren door constant te werken? Gaat dit streven naar meer welvaart ten koste van ons (mentale) welzijn?
Al in 1882 schreef een zekere Paul Lafargue het boekje ‘Het recht op luiheid’. Hierin staat volgende slagzin: “Een mens leeft niet om te werken, maar werkt om te leven.” Tijdens de industriële revolutie stelde hij vast dat mensen die veel en hard werkten niet per sé gelukkiger zijn. “Een arbeider zou niet langer moeten werken dan nodig is om in zijn bestaan en dat van zijn gezin te voorzien”, zo stelde hij.
Hoewel hij niet pleitte voor een letterlijk ‘recht’ op luiheid, is zijn boodschap wel herkenbaar en actueel. Stress en burn-outs zijn ziektes van onze tijd. Vrije tijd is schaars geworden. De vrije tijd die ons rest ‘moeten’ we vol plannen met leuke activiteiten. Misschien moeten we het recht op luiheid terug opeisen, of toch minstens kiezen voor onthaasting. Een samenleving die kiest voor onthaasting is een samenleving die kiest voor minder stress, meer levenskwaliteit en échte ontspanning voor iedereen.
Door Sam Stefani, vormingswerker bij Avansa Limburg.
Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.