Daar is de lente

Ons geluksgevoel in de donkere wintermaanden

Als we even stilstaan en de winter observeren, dan zien we dat de meeste dieren en planten zich voorbereiden om een lange rustpauze te nemen.

De winter begon op 21 december, de kortste dag van het jaar. Loofbomen hebben geen bladeren meer, sommige dieren gaan in winterslaap, sommige vogels migreren. Het is alsof de natuur sluimert.

Zouden we het als mens in de wintermaanden ook niet wat rustiger aan moeten doen? Moeilijk hè? Onze levensstijl geeft ons weinig ruimte om in winterrust te komen. We moeten blijven produceren en presteren. In de wintermaanden vertrekken we in het donker naar ons werk en komen we in het donker terug thuis. We hebben zelf de klok aangepast en een wintertijd verzonnen. En toch laat onze natuur ons, ondanks onze kunstmatige menselijke levensstijl, weten dat ook wij door de winter beïnvloed worden.

Door het kortere daglicht kunnen sommige personen slaapproblemen ervaren. Anderen kunnen zich moe, lusteloos en somber voelen. Verschillende wetenschappelijke studies melden dat een van de redenen het gebrek of de vermindering van melatonine kan zijn, het hormoon dat ons dag- en nachtritme regelt. Met andere woorden, minder daglicht, betekent minder melatonine en minder (goede) slaap.

We zoeken licht in de duisternis door elkaar op te zoeken en nieuwe voornemens te creëren. Winter is ook een moment van vernieuwing, van hergeboorte. En dat zetten we in de verf door zelf voor extra licht te zorgen. Denk maar aan de kerstlichtjes in en rond ons huis. En als er witte sneeuw uit de lucht valt, dan is het alsof de dag plots extra verlicht wordt. 21 December is dan wel de kortste dag van het jaar, het is ook de láatste kortste dag. Vanaf 22 december beginnen te dagen weer te lengen.

Wandelen en elkaar helpen zijn activiteiten die tegen winterdepressie kunnen helpen. Het maakt hormonen los die ons een goed gevoel geven. Daarnaast schrijven steeds meer artsen lichttherapie voor. Ook zijn er bijvoorbeeld wekkerradio’s die de persoon met geleidelijk meer licht. wakker maken. Of brillen met verlichting om de melatonine-aanmaak te helpen regelen.

Door Alejandro Chávez Sáenz, vormingswerker bij Avansa Limburg.

Geluk in donkere wintermaanden
Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 1 maart '21