Daar is de lente

Moeilijk kunnen ontspannen?

Vind je het moeilijk om te ontspannen? Er zijn een heleboel dingen die je kan doen zodat je er beter in wordt.

Moeilijk kunnen ontspannen

Tegenwoordig vinden we het vrij normaal dat mensen het moeilijk vinden om te ontspannen. Het is nochtans niet wenselijk of gezond. Het is een signaal dat je teveel stress hebt opgebouwd. Als je geen actie onderneemt kan dat leiden tot overspannenheid, burn-out, angststoornissen… en andere zaken waar je liever ver van verwijderd blijft.

In dit artikel bespreekt Jelle Hermus van soChicken.nl een aantal technieken die kunnen helpen bij een verandering van koers. Geen zorgen, we gaan niet nóg meer taken aan je takenlijst toevoegen.

1. Ontspan in kleine stapjes

Ja, kleine stapjes. Als je moeite hebt met ontspannen dan is de kans aanwezig dat je vrij perfectionistisch bent ingesteld. En dat je vaak leeft volgens de alles of niets aanpak.

Je merkt dat je moeite hebt met ontspannen en je wilt het liefst het roer volledig omgooien. En hoewel dat te prijzen is, blijkt het vaak niet de meest effectieve manier om te veranderen. Als je de verandering zo benadert begint het al snel te voelen als wéér een extra verantwoordelijkheid. Dan komen er gedachten als: ”Ik zou eigenlijk meer ontspannen moeten zijn maar het lukt me niet” en zo ontstaat er nog meer stress.

Nee, laten we dit vanuit zelfliefde en zelfcompassie benaderen. Geen botte bijl, maar een zachte hand. Geen drastische ommezwaai maar een duurzame koersverandering die je vol kunt houden.

 • Maak ontspannen belangrijker in je leven, geef het een hogere prioriteit.
 • Voeg een simpele gewoonte toe aan je dag.
 • Verweef ontspannen in je dagelijks leven op een natuurlijke manier.

2. Maak ontspannen belangrijker in je leven

Het is een kwestie van prioriteiten. Als je je werk, je verantwoordelijkheden en je persoonlijke succes altijd voorop zet dan zal stress een dagelijks onderdeel van je leven zijn.

Als je goed in je vel zitten belangrijker maakt, dan ontstaat er ruimte om ontspannen door het leven te gaan. Veel mensen verliezen uit het oog dat we uiteindelijk één simpel doel hebben: we willen gelukkig zijn. Om dit geluk te realiseren ondernemen we allerlei stappen. We denken bijvoorbeeld: ”als ik mijn doelen waarmaak voel ik me gelukkig” en vaak klopt dit ook. Je bereikt een paar doelen en je voelt je geweldig. En hier beginnen we het gereedschap te verwarren met het doel. Extra geld verdienen, extra erkenning en extra verantwoordelijkheid geven ons een goed gevoel. Het zijn middelen om je gelukkig te voelen. Maar het zijn ook middelen die niet altijd blijven werken. Chocolade eten maakt je ook gelukkig. Maar we weten allemaal dat er een moment komt dat chocolade eten je ineens ongelukkig maakt, omdat je misselijk wordt. Als geluk je doel is, blijkt méér chocolade niet de oplossing.

We werken zo hard (en ervaren zoveel stress) omdat we geloven dat dit ons gelukkig maakt. Maar die aanname klopt vaak niet. En als je het moeilijk vindt om te ontspannen is het tijd om eens goed bij jezelf af te vragen: ”Als ik gelukkig zijn mijn doel maak, wat zou ik dan veranderen?” Je kunt alleen echt lekker in je vel zitten als je je ontspannen voelt. Dus als gelukkig zijn je doel is, dan blijkt beter leren ontspannen plotseling een van meest belangrijke dingen die je kunt doen!

3. Deze ontspanningsoefening werkt echt

Er zijn allerlei oefeningen om beter te worden in ontspannen. Ik kan je deze ontspanningsoefening aanbevelen, omdat het geweldig werkt met weinig moeite.

 • Ga liggen op bed of de bank en zet een timer voor bijvoorbeeld 7 of 10 minuten.
 • Sluit je ogen, leg je handen naast je neer en haal een paar keer diep adem.
 • Adem door je neus en kalmeer je ademhaling.
 • Begin met een bodyscan. Bij iedere uitademing ontspan je bewust een deel van je lichaam. Begin bij je hoofd en loop zo stapje voor stapje door je hele lichaam (gezicht, kaak, nek, bovenrug, linker arm, rechter arm, etc.). Zelfs als je niet voelt hoe een lichaamsdeel zich ontspant, visualiseer het dan. Stel je voor dat bijvoorbeeld je been ontspannen en zwaar wordt.
 • Als je dit gedaan hebt: stel jezelf nu voor dat je bij iedere uitademing dieper in de grond zakt. Steeds dieper en dieper.
 • Iedere uitademing maakt je lichaam zwaarder en zwaarder. Doe je best om je lichaam steeds verder los te laten. Dit voelt misschien spannend in het begin, maar geen zorgen. Er kan je niets gebeuren.
 • Blijf zo liggen tot de timer afgaat. Richt je aandacht op je ademhaling. Als je allerlei gedachten opmerkt, geen probleem. Zodra je dit door hebt breng je je aandacht terug naar de zwaarte van je lichaam.
 • Als je het prettig vindt kun je ook een geleide bodyscan opzoeken in een app als Insight Timer (mijn favoriet).

Doe dit iedere dag, bijvoorbeeld voor het slapengaan of juist voor je uit bed komt. Als je wilt kun je het vaker doen. Je kunt ook een paar sessies van 3-5 minuten doen.

Deze simpele ontspanningsoefening helpt je je vermogen tot ontspannen te trainen. Zo leer je hoe je je lichaam kunt ontspannen, waardoor het makkelijker wordt om dit gevoel op te roepen gedurende je dag.

4. Verweef ontspanning in je leven

Wanneer je bovenstaande oefening regelmatig doet, wordt het steeds eenvoudiger om gedurende je dag los te laten. Om even rustig adem te halen en te merken hoe je lichaam in je stoel zakt, bijvoorbeeld.

Richt je aandacht op de zwaarte van je lichaam. Voel hoe de aarde je lijf naar zich toe trekt. Voel het in je billen, in je rug, in je voeten. Laat je lichaam los door je lichaam met iedere uitademing verder te ontspannen.

Geef je over.

 • Achter je bureau
 • Bij de bushalte
 • In de rij bij de supermarkt
 • In de trein
 • Op het toilet
 • Op de bank
 • Voor de spiegel
 • Onder de douche
 • In de auto

Haal even adem, laat je lichaam los. Keer op keer op keer. Een paar seconden hier, een paar seconden daar. Gaandeweg zal je merken dat je steeds minder moeite hebt om te ontspannen. Ontspannen begint natuurlijker te voelen. Logischer, minder afwijkend.

En wanneer je merkt dat je beter wordt in ontspannen, kan je een stapje verder gaan. Nu heb je een goed platform om echte innerlijke rust te ontwikkelen. Bijvoorbeeld beginnen met mediteren, mindfulness in je leven verweven, je (negatieve) gedachten minder serieus nemen of bouwen richting een rustiger leven.


Door Jelle Hermus van soChicken.
Meer artikels van Jelle op
soChicken.

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 25 januari '21