Lockdown-wandeling door Kuringen, parel van Hasselt

Tijdens de coronalockdown maak ik wekelijks een lange wandeling met een vriend. Mijn vaste wandelpartner en ik zijn geen geboren Hasselaren, maar wonen er allebei al lang. We leerden dat je niet ver hoeft te gaan om mooie ontdekkingen te doen. Ga met ons mee op tocht!

Kuringen is een deelgemeente van Hasselt, op de grens met Heusden-Zolder en Lummen. Als ik in Kuringen terecht kom, is dat meestal voor een bezoek aan de bibliotheek of het café naast de kerk. Maar de kerk zelf is zeker een bezoekje waard. Aan de buitenkant hangt een mooi houten Christusbeeld.

Het kerkgebouw is via een glazen constructie verbonden met de pastorie. Daarachter kom je terecht in het groen. Volg het laantje met paardenkastanjes tot aan het Prinsenhof. Toen ik deze oude waterburcht voor het eerst zag, vond ik het prachtig. Vreemd dat er niet meer aandacht is voor dit monument.

Tot zover onze eerste ontdekkingstocht door Kuringen. We waren gecharmeerd, en keerden dus terug tijdens een tweede wandeltocht. Deze keer vertrokken we vanuit het stadscentrum richting Heilig Hartkerk. Je wandelt langs het voetbalstadion, door de tunnels onder de grote ring en over de parking van Carrefour. Zo kom je in de Crutzenstraat: je bent nu officieel in Kuringen. Je passeert de Ayasofia-moskee en wandelt onder een bakstenen spoorwegbrug door. Rechts zie je een veldwegje langs een huis lopen. Neem dit pad, dan kom je uit in het park achter het Prinsenhof. In het park zie je infoborden met historische uitleg over Kuringen en Herkenrode. Op de oevers van de meanderende Demer komt een groep ganzen ons tegemoet. Onlangs maakte de stad Hasselt bekend dat hier het park Prinsbeemden zal verrijzen.

We steken de Overdemerstraat over. Links ligt een watervergaarbekken er mooi begroeid bij, rechts loopt de Demer. We wandelen rond het waterbekken, komen toe in woonwijk Rode Rok en wandelen verder richting Herkenrode. Je passeert het erf van een boerderij en volgt de Sacramentstraat door bos en weiland. In de verte zie je stilaan het poortgebouw van Herkenrode opduiken. De eerste poort die we doorwandelen is die van het huidige klooster. We nemen een kijkje in de vernieuwde kerk.

Wandel verder naar het poortgebouw van Herkenrode. Je komt aan op een domein met een rijk verleden. Het hart van de abdij was de kerk, die er niet meer is. Als je naar de overgebleven gebouwen kijkt, kan je je de schoonheid van vroeger voor de geest halen. Waar vroeger het schip van de kerk was, staat nu een kunstwerk van Hans Opdebeek. Je kan ook het verharde platform van de verdwenen kerk bewandelen. Het helpt me om een voorstelling te maken van de grootte van het gebouw.

De oude schatten van de kerk zijn verspreid in binnen- en buitenland. In de Virga Jessebasiliek van Hasselt staan het altaar en twee praalgraven van een abdis. Wil je meer weten over de geschiedenis van Herkenrode, dan is een bezoek aan het belevingscentrum op het domein een aanrader.

Na een bezoek aan Herkenrode kan je, via de Lavendelhoeve, verder wandelen richting Stokrooie. In die kerk zijn een aantal schilderijen van de Belgische kunstenaar Lambert Lombard te zien. Deze schilderijen uit de Renaissance zijn culturele erfgoedtoppers.

Via het kanaal kan je van Stokrooie terug naar het stadscentrum wandelen.

Datum bericht vr 5 juni '20