Daar is de lente

La Primavera

‘La Primavera’ is de Italiaanse vertaling van de lente. Het is de titel van een schilderij door Sandro Botticelli uit de vijftiende eeuw. Je kunt het bewonderen in het Galleria degli Uffizi, in Firenze (Italië).

La primavera

Alle personages op het schilderij zijn in de klassieke mythologie verbonden aan de lente. We zien Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid, in een tuin. Van bovenaf schiet haar zoon Cupido zijn pijl af. Zephyrus, de god van de westenwind, blaast een zacht briesje terwijl hij de nimf Chloris achternazit. Die verandert in Flora, de godin van de lente, herkenbaar aan de bloemen die uit haar mond komen. Even verderop verjaagt Hermes, de bode van de goden, de winterwolken.

Met hun albasten huis, lange vingers en ronde buikjes symboliseren de Drie Gratiën (de dochters van Zeus) de schoonheid en vruchtbaarheid van de lente. Bovendien staan ze voor de vrouwelijke eigenschappen: kuisheid, schoonheid en liefde.

Op 8 februari organiseren we een nieuwe quiz over kunst. Dit keer in het teken van de lente, waarbij zowel oude als nieuwe kunst aan bod komt. Zin in een avondje ontspanning waar je wat van opsteekt? Schrijf je dan in en maak kans op een leuke prijs (inschrijven niet meer mogelijk).

Hier alvast enkele quizvragen over ‘La Primavera’

1. Wat zijn de Drie Gratiën aan het doen?

2. Wie draagt er een blinddoek? En waarom draagt hij die?

3. Hoe heet Aphrodite bij de Romeinen?

4. Wat is Flora, die rechts van Aphrodite, aan het doen?

5. Welke twee vrouwen zijn eigenlijk dezelfde persoon?


Oplossingen

1. Wat zijn de Drie Gratiën aan het doen? Antwoord: Een rondeel, een dans.

2. Wie draagt er een blinddoek? En waarom draagt hij die? Antwoord: Cupido, bovenaan het schilderij. Want liefde is blind.

3. Hoe heet Aphrodite bij de Romeinen? Antwoord: Venus.

4. Wat is Flora, rechts van Aphrodite, aan het doen? Antwoord: Ze strooit rozen op de grond.

5. Welke twee vrouwen zijn eigenlijk dezelfde persoon? Antwoord: Rechts, iets voor Flora, staat de nimf Chloris, de godin in wie ze verandert.


Door Eddy Beuten, vormingswerker bij Avansa Limburg.

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 8 februari '21