Daar is de lente

Kunst is goed voor je geluk

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat cultuur beleven goed is voor je gezondheid en je algemene welzijn.

Kunst en geluk

De WHO heeft vijf categorieën binnen de kunsten die een boost voor je gezondheid kunnen opleveren: podiumkunsten (muziek, dans, zang, theater, film), beeldende kunst en vormgeving (beeldhouwen, schilderen, fotografie), literatuur (schrijven, lezen), cultuur (het bezoeken van musea, concerten en theater) en online kunstvormen (animatie, digitale kunst etc).

En wat blijkt?

  • Samen kunst beleven bevordert het samenhorigheidsgevoel.
  • Van kunst genieten is goed voor de ontwikkeling van kinderen.
  • Muziek maken en beluisteren, dansen, kunst maken of een bezoek aan een museum helpen bij het verminderen van stress.
  • Het contact met de kunsten vermindert het gevaar op mentale moeilijkheden zoals depressie in de pubertijd of op een hogere leeftijd.

Deelnemen aan cultuur is goed voor je eigenwaarde, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Omdat iedereen daar recht op moet hebben, zijn er gelukkig ook projecten en initiatieven die kunst en cultuur laagdrempelig maken. Die zijn vaak net ontwikkeld vanuit de overtuiging dat kunst en cultuur een positief effect heeft op de gezondheid en het welbevinden van mensen.

Avansa Limburg zet in op kunst –en cultuurbeleving. Neem zeker eens een kijkje op ons aanbod. Daarnaast kan je ook deelnemen aan het project CultuurCafé in Hasselt, Heusden-Zolder en Genk.

Bron artikel

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 15 maart '21