Lodovico Guicciardini was een Italiaans koopman die zich in Antwerpen had gevestigd. In 1552 werd hij schrijver en dacht daar meer mee te verdienen dan als koopman. Lees wat hij over vriendschappen en geluk schrijft.
Lodovico Guicciardini was een Italiaans koopman die zich in Antwerpen had gevestigd. In 1552 werd hij schrijver en dacht daar meer mee te verdienen dan als koopman. In 1567 publiceert hij zijn bestseller: Descrittione di tutti i Paesi Bassi. In dit opmerkelijke boek beschrijft hij de economie, staatkunde, taal, flora, fauna en volksaard van de welvarende Nederlanden. De Nederlanden dat is toen wat nu ongeveer de Benelux is.
Hij schrijft ook over onze volksaard in die tijd en over gelukkig zijn. In het museum Plantin-Moretus in Antwerpen is er nu een tijdelijke tentoonstelling rond zijn levenswerk. Lees wat hij over vriendschappen en geluk schrijft:
“Het is ook prettig dat ze gemakkelijk vriendschap sluiten, dit was zo al voor de tijd van Caesar. Ze doen dit zoals het hen past, zelfs met mensen van andere steden en dorpen, zonder verbintenissen af te sluiten die beperkt blijven tot de eigen streek. Hieruit volgen veel goede dingen, maar vooral dat ze hierdoor meer mogelijkheden hebben om echt geluk te vinden. Bovendien krijgen ze vrienden en familie in alle landen, wat op zich vrede, vriendschap en groot gemak met zich meebrengt. Een belangrijk voordeel is dat je niet alleen nieuwe familie maakt bij huwelijken met personen van de streek, maar ook met vreemdelingen. Maar het is schadelijk en schandelijk dat sommige zeldzame en onbehoorlijke huwelijken worden afgesloten, zoals tussen een jonge man en een oude vrouw, of tussen een oude grijsaard en een jong meisje zonder kindernood. Of bijvoorbeeld huwelijken van de gewone met de edele, van de meester met de meid, van de vrouw met de knecht.”
Uit: L. Guicciardini, Beschrijving van de Nederlanden, Nederlandstalige uitgave, 1612 Gestalte, zeden en gewoonten van mannen en vrouwen in de Nederlanden p. 26-30
het volledig boek op de website van het museum.
Bezoek mee de tentoonstelling op 19 februari.