Daar is de lente

Knuffelcontact

Door minister Frank Vandenbroucke

Knuffelcontact

Het was minister Vandenbroucke die in oktober voor het eerst het woord 'knuffelcontact' in de mond nam. Ondertussen werd het via Van Dale verkozen tot Woord van het Jaar 2020 én charmeerde het mensen over de hele wereld. Maar wat maakt dit begrip zo speciaal, dat we het massaal omarmen? We vroegen het aan de bedenker zelf, minister Frank Vandenbroucke.

"Er zijn maar heel weinig woorden die 100% uitdrukken wat je voelt, maar 'knuffelen' is er zo eentje. Ik vind 'knuffelen' dan ook een van de mooiste woorden die onze taal rijk is. Elke letter in dat werkwoord staat werkelijk op de juiste plaats, en beschrijft dus ook perfect dat unieke gevoel.

Knuffelen, dat is jouw armen als een warm deken over iemand anders spreiden. Knuffelen, dat is liefde, genegenheid en plezier. En dat is ook geruststellen, troosten, soelaas bieden. Wat de reden ook is, het doet altijd deugd. Niet toevallig zeggen we dat dan ook vaak, na een knuffel.

Sinds dat virus ons leven overhoop heeft gehaald, is knuffelen niet langer vanzelfsprekend. Meer nog, nu moet je het vermijden, precies om jezelf en anderen rondom jou te beschermen. Maar omdat we niet zonder kunnen, hebben we dat woord 'knuffelcontact' bewust gebruikt, toen we ons genoodzaakt zagen om de maatregelen te verstrengen om dit virus te verslaan. Precies omdat het woord alleen al de warmte biedt die we nodig hebben. En wij mensen, hebben die knuffel - ook al is het beperkt - ook écht nodig om hier samen door te komen.

In tijden dat we elkaar veel minder kunnen vastpakken, mogen we elkaar niet loslaten. Als het op knuffelen aankomt, was 2020 een jaar om zo snel mogelijk te vergeten. 2021 moet dan ook hét jaar worden waar we de verloren tijd inhalen en waar we elkaar dubbel zo hard vastpakken, eens het weer mag. En hopelijk kunnen we dat opnieuw zonder na te denken, en mét iedereen die we graag zien. Dat is écht mijn grootste wens voor 2021."

Met dank aan minister Frank Vandenbroucke, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 18 januari '21