Daar is de lente

Kilometers malen

Sven fietst (en zet) door na zijn ongeval

Kilometers malen

Op 11 September 2009 brak Sven Ongenae uit Ham een aantal nekwervels bij een ongeval. Hij was toen 24 jaar. Na een periode in het UZ Leuven volgde een jarenlange revalidatie. Sinds het ongeval is Sven verlamd vanaf de borst en gebonden aan z’n rolstoel.

Toch bleef Sven niet bij de pakken zitten. De voorbije 10 jaar reed hij dagelijks enkele kilometers rond zijn huis. Eerst 230 kilometer met een gewone rolstoel. Daarna met een elektrische handbike die hij aan z’n rolstoel kan koppelen. Je kan hem vaak tegenkomen langs het kanaal in Kwaadmechelen. Ondertussen heeft hij al meer dan 75.000 kilometer op te teller. Zelfs sneeuw en bevroren wegen kunnen hem niet tegenhouden. Dagelijks deelt hij z’n afgelegde kilometers op Facebook.

Door de manier waarop hij met zijn beperking omgaat, is Sven een inspiratie voor anderen. Iedereen in de buurt kent hem als een volhouder die er, ondanks z’n beperking, steeds voor is blijven gaan. Zelf kijkt hij nog steeds op naar Marieke Vervoort. Hij legt zichzelf ook geen limieten op. Indien hij de Lotto zou winnen, gaat Sven nog het liefst van al overwinteren in Tenerife. Door de aangenamere temperaturen zou hij er comfortabelere ritten kunnen maken.

Sinds het ongeval is er veel gebeurd in Svens leven. Hij vond Brenda, de liefde van z’n leven, en trouwde vorig jaar. Het belangrijkste is zijn familie. Zijn grootste droom is een zorgeloos leven in een wereld die hopelijk snel terug ‘normaal’ wordt.

Door Michiel Bijlemans, vormingswerker bij Avansa Limburg

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 8 maart '21