Daar is de lente

Eenzaamheid of alleen-zijn, een hemelsbreed verschil

Eenzaamheid is een persoonlijk gevoel, terwijl ‘alleen-zijn’ een feit is.

Eenzaamheid

Eenzaamheid zit dus tussen de oren, maar is daarom geen verzinsel. Meer nog: de pijn bij eenzaamheid voelt hetzelfde aan als lichamelijke pijn. Gezien we liever pijn vermijden, is het verleidelijk ons te verliezen in afhankelijke relaties (met één of meerdere partners). Of in de vorm van verslavende middelen.

Wat niet betekent dat we niets kunnen ondernemen bij gevoelens van eenzaamheid. Net als elke andere vorm van pijn, zendt ook deze pijn een signaal. Voldoende verbinding ervaren met anderen is dan belangrijk, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk. Maar nog belangrijker is alleen kunnen zijn zonder het idee dat anderen noodzakelijk zijn om jouw leven compleet maken. De ‘kunst van het alleen-zijn’ (waarbij je je ontdoet van het slachtofferschap) is een uitdaging die iedereen kan leren. Maar dit proces vergt veel tijd en inzicht in jezelf. Naast moeite, komt er ook veel pijn bij kijken. En opnieuw, we vermijden liever pijn. Op lange termijn is het echter de enige weg naar innerlijke rust en genoeg hebben aan jezelf.

Met dank aan Frederik Claeys (meer info)

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 22 februari '21