Daar is de lente

Controle loslaten en ruimte laten voor het onverwachte

De Griekse filosoof Epictetus schreef: “Geef me de moed om alles te accepteren wat niet of niet meer in mijn vermogen ligt. Geef me de kracht en de energie om alles te veranderen wat nog wel in mijn vermogen ligt.”

Achteraf werd nog een zin toegevoegd: “En geef me de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.” Epictetus was een Stoïcijns filosoof. Hij geloofde dat het individu volledige controle heeft over zijn emoties, gevoelens en handelingen. Alles dat buiten de wil en het kunnen van het individu valt, bijvoorbeeld het weer, de mening van een ander, de oneerlijkheid van het leven, … daarover heeft hij geen controle. Je moet je dus niet slecht voelen over zaken die je niet kan veranderen. Je moet ze accepteren en zelfs waarderen. Dat is het stoïcijns gedachtegoed in een notendop. Kunnen we hier vandaag de dag lessen uit trekken?

De stoïcijnse leer is nog heel actueel. Loslaten kan heilzaam zijn. Je focust je energie op de zaken die de moeite waard zijn om voor te gaan. Wil je alles controleren, dan bestaat de kans dat je na een tijdje vastzit. Want vele zaken laten zich niet controleren. Seneca, een andere stoïcijnse filosoof, stelt het zo: “Als je discussieert met de realiteit, verlies je altijd”.

Een praktisch voorbeeld is je agenda en de planning van je (vrije) tijd. Katrien Ruytjens en Ellen Van Stichel schreven het boek ‘Ruimte voor het onverwachte’. Laat jij voldoende vrije ruimte in je agenda voor spontane gebeurtenissen? Of plan je liever alles vol? Katrien kiest voor het eerste. Ons leven lijkt in toenemende mate maakbaar, beheersbaar en controleerbaar. Maar veel veranderingen, zoals plotse tegenslagen, komen onverwacht. Ze houdt een pleidooi om bewuster in het leven te staan en geeft tegengewicht aan de doorgeslagen controledrang.

Door Sam Stefani, vormingswerker bij Avansa Limburg.

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 1 februari '21