Daar is de lente

Bushcraft, overleven in de wildernis

‘Bushcraft’ betekent overleven en zelf je plan trekken in de natuur.

Bushcraft

Vuur maken, slapen in een zelfgemaakte hut, eten bereiden op een kampvuur… het zijn enkele voorbeelden van vaardigheden die je leert als ‘bushcrafter’. Eén van mijn favoriete bushcraftactiviteiten is eten bereiden in een ‘Dutch oven’. Dat is een gietijzeren ketel die je boven een vuur hangt (zie foto). In de ketel kan je bijvoorbeeld een heerlijk stoofpotje klaarmaken.

Waarom is het zo leuk om deze vaardigheden onder de knie te krijgen? Omdat je voeling krijgt met de natuur. Het is een primitieve manier van overleven, zoals onze voorouders het deden. Daarnaast is het een goede manier om te onthaasten, te verstillen en voeling te krijgen met de natuur.


Het is een goede manier om te onthaasten
Sam Stefani

Respect voor de natuur is een ander onmisbaar principe. Je laat geen sporen achter en maakt geen vuur op plaatsen waar het niet mag. Kortom, bushcraft draait om respect voor de natuur en rekening houden met de natuur-etiquette!

Bushcraft wordt steeds populairder. De roep naar stilte en natuurbeleving wordt groter. Het enige wat je nodig hebt, is een gezonde dosis avontuurlijkheid!

Door Sam Stefani, vormingswerker Avansa Limburg

Lente bloesems

Heb jij last van een winterdip?

Tot aan de lente organiseren we extra leuke (online) activiteiten en sturen we geluksmails om deze donkere periode door te komen. Schrijf je gratis in voor onze aparte wekelijkse nieuwsbrief vol boeiende artikels, tips en activiteiten.

Datum bericht ma 8 maart '21