30 Dagen Minder Wagen – In gesprek

“Ik ben niet tegen de auto, maar pro andere vervoersmiddelen.”

30 DMW campagnebeeld

In aanloop naar de campagne ‘30 Dagen Minder Wagen’ noteerden we dit boeiend gesprek tussen Dirk en Lut, twee inwoners van de Heilig Hart wijk in Hasselt.

Dirk, hoe komt het dat jij en je partner geen auto meer hebben?

Het was een oude auto en eigenlijk stond ie vaak stil. Mijn partner en ikzelf geraken beiden zonder auto op het werk, per trein of fiets, dus daarvoor hebben we al geen auto nodig. We geraakten geleidelijk aan overtuigd dat het een duur ding werd om zoveel stil te staan: verzekering, taks, toch een volle tank voor het geval dat je hem nodig hebt… De directe aanleiding was een accidentje, gelukkig met enkel blikschade. De kosten van de wisselstukken liepen zo hoog op dat we besloten de auto weg te doen. Eigenlijk hebben we twee jaar mentaal kunnen voorbereiden op een leven zonder auto…

Lut, jij hebt nog een auto, maar je gebruikt hem weinig?

Ik heb een klein autootje, maar gebruik vaker de fiets. Zeker voor kleine afstanden. Ik leen mijn auto vaak uit aan familie of mensen die tijdelijk een vervangwagen nodig hebben. Zo heb ik mijn eigen privé uitleendienst. De auto wegdoen vind ik moeilijk. Voor mij geeft die auto in de garage een gevoel van vrijheid. Bezoekers kunnen ook steeds parkeren voor mijn garage en dat is een fijne service. Zeker met het huidige parkeerbeleid in Hasselt.

Mijn buurvrouw van 91 jaar moest haar auto wegdoen en dat valt haar zwaar: om naar de kapper of het ziekenhuis te gaan, is ze nu veel meer aangewezen op anderen. Ze vindt het moeilijk dat ze nu alles moet vragen en regelen, terwijl ze vroeger gewoon in haar eigen wagen stapte. Er rijden ook geen bussen meer van de Heilig Hart Wijk naar het centrum. Bij de Stad zei men dat ze maar naar de Minder Mobielen Centrale moet bellen… Maar mijn buurvrouw is helemaal niet minder mobiel. Een klein (elektrische) bus die regelmatig rijdt van de grote ring door de wijk naar het centrum, komt dat niet iedereen ten goede?

Als je geen auto gebruikt, hoe verplaats je je dan Dirk?
Ik ben niet tegen de auto, maar pro andere vervoersmiddelen. Als je geen eigen auto hebt, dan maak je je eigen mix met deelsystemen, de fiets en het openbaar vervoer. Een auto blijft aanwezig in onze mix, maar het gebruik ervan is bijlange niet meer dominant.

Onze boodschappen doen we met de fiets, naar grote steden en de zee nemen we de trein. We bekijken momenteel hoe we met de trein op vakantie kunnen gaan in het buitenland. We stippelen alleszins op voorhand uit hoe we er geraken, dat is tot nu toe altijd gelukt.

Verder zijn we nu 4 jaar aangesloten bij Cambio en dat autodelen is voor ons perfect. We plannen wanneer we de auto nodig hebben. Dat is voornamelijk om mijn ouders in Bree te bezoeken, want die hoek van Limburg blijft heel moeilijk met openbaar vervoer, zeker in het weekend of ‘s avonds. In Hasselt hebben we meerdere startplaatsen op wandelafstand en bij thuiskomst zijn we zeker van een parkeerplaats. In die vier jaar tijd bedroeg onze hoogste maandfactuur voor Cambio ongeveer 80€. Daar kun je nu één keer voor tanken… We hebben al veel centjes uitgespaard sinds we geen auto meer bezitten, maar enkel gebruiken indien dat nodig is.

Lut, jij woont wel op een ideale plek?
Dat is zo: ik woon vlak bij het station en neem regelmatig de trein. Maar ik vind de trein ronduit onbetrouwbaar. Mijn dochter werkt in Brussel en vorige week waren er gewoon treinen afgeschaft. Dat kan toch niet! Onlangs ging ik op reis met het vliegtuig en we hebben het maar nipt gehaald, opnieuw omdat de trein veel vertraging had. We vlogen naar Kopenhagen en daar was alles goed geregeld. Geen kasseien voetpad, maar alles effen. Duidelijke scheiding tussen auto, fiets en voetganger. Eén ticket voor al het openbaar vervoer (trein, tram en bus) in de stad. Echt handig.

Heb jij nooit negatieve ervaringen met je verplaatsingen gehad, Dirk?
Het klopt dat het openbaar vervoer betrouwbaar moet zijn, ook ’s avonds en op zondag. Maar het is vreemd dat mensen zo kwaad kunnen zijn als de trein niet stipt is. Want ook met de auto weet je nooit wanneer je aankomt, door file en ander leed onderweg. Ik vraag me af waarom mensen een andere maatstaf voor de trein dan voor hun auto hanteren…

Onlangs ging ik naar Oostende en de trein was exact op tijd daar en ik was exact op tijd thuis. Vorig jaar met Genk On Stage zag ik dat er een groep kwam die ik wou zien. Ik ben meteen met de trein naar Genk gereisd. Ik ging ervan uit dat ik wel iemand van Hasselt zou tegenkomen met wie ik mee naar huis zou kunnen rijden. Dat was helaas niet zo, met een lange wandeling van 2 uur tot gevolg. Mijn koppigheid zat even in de weg om midden in de nacht iemand wakker te bellen. Nu, ik ben ook veilig thuis geraakt, al is zo’n lange steenweg niet de meest aangename plek om ’s nachts te wandelen. Het jaar nadien ben ik dan maar met de fiets gegaan.

Dankjewel, Dirk en Lut, voor dit openhartige gesprek!

Datum bericht di 9 mei '23