Uitstap: Bezoek aan Luik

© Creative commons

Architectuur en kunst in 'De Vurige Stede'

Start wo 10 juli '24
8:25 - 18:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 42
Alle prijzen

Waar Luik - plaats van afspraak Hasselt Station
Stationsplein 2-6
3500 Hasselt

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

We ontdekken Luik, de 'Vurige Stede'. In de voormiddag bezoeken we het Guillemins-station en zijn art-nouveauwijk. In de namiddag gaan we naar het La Boverie-museum.

Het station van Luik-Guillemins is een echte kathedraal van glas en staal, getekend door de Catalaanse architect Santiago Calatrava. Het werd in september 2009 ingehuldigd. Dit monumentale gebouw veranderde het stadslandschap en is het symbool van de stadsvernieuwing in Luik.


Na het bezoek aan het station zetten we onze ontdekkingstocht verder in de Guillemins-wijk. Deze wijk is genoemd naar religieuzen, de ‘guillemites’, die hier van de 13de tot de 18de eeuw verbleven. In de tweede helft van de 19de eeuw kwam de wijk tot ontwikkeling rond het station dat in 1842 langs de spoorweg tussen Luik en Brussel werd opgetrokken. In het kielzog van de wereldtentoonstelling van 1905 bloeide de wijk verder op, wat je kan zien aan de art nouveau-gevels en de stadsplanning van de wijk die deze periode goed illustreren.


In de namiddag bezoeken we 'La Boverie'. Dit gebouw werd opgericht voor de Wereldtentoonstelling van 1905 en is nu het museum voor Schone Kunsten van Luik. De vaste collecties tonen allerlei Luikse schatten, en werken van artiesten als Lambert Lombard, Gérard de Lairesse, Ingres, Gauguin, Chagall, Picasso, Evenepoel, Delvaux en Magritte. Je ziet er kunst door de eeuwen heen, van de Renaissance tot onze tijd. La Boverie verwelkomt daarnaast ook tijdelijke tentoonstellingen in samenwerking met het Louvre.

Praktisch

De treintickets, gids en inkom in het museum zijn inbegrepen in de prijs.

We verzamelen om 08:25 uur aan het station van Hasselt, waar we de trein om 8:37 uur nemen richting Luik.
Om 17:19 uur nemen we de trein terug van Luik naar Hasselt.

Voor de namiddagactiviteit spreken we met de gids af aan het Van Der Valk Hotel Liège Congrès. Wie wil kan daar tijdens de middagpauze iets eten in de brasserie van het hotel. Het eten is niet inbegrepen in de prijs, je mag ook zelf een picknick meenemen.

Sessies

 • wo 10 juli '24
  8:25 - 18:30
  Luik - plaats van afspraak Hasselt Station - Default

Locatie(s)

 • Luik - plaats van afspraak Hasselt Station Stationsplein 2-6
  3500 Hasselt Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 42
 • Kortingsprijs
  € 38
  Korting voor: (1) studenten, (2) personen met een werkloosheidsuitkering, (3) gepensioneerden, (4) personen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering, (5) personen die geen diploma hoger onderwijs hebben (maximum secundair onderwijs behaald).
 • Verhoogde tegemoetkoming
  € 8,4

Begeleiding