Sint-Evermarusfeest Rutten: wandeling en mysteriespel

© Avansa Limburg

Club Cultuur Tongeren

Start wo 1 mei '24
11:00 - 19:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 11
Alle prijzen

Waar Station Tongeren
Stationsplein 1
3700 Tongeren

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Vanuit Tongeren volgen we het Evermaruspad naar Rutten, daar wacht ons een eeuwenoud mysteriespel...

Het wordt weleens 'het oudste toneelstuk in Europa' genoemd; het bestaat alvast sinds mensenheugenis – hoelang precies, daar is discussie over. Wat men met zekerheid weet is dat de volksheilige in Rutten vereerd wordt sinds de 11de eeuw.


Rond 690 werd Evermarus, een Friese edelman, samen met zeven andere pelgrims op zijn terugtocht vanuit Compostela in de bossen bij Rutten vermoord door de beruchte rover Hacco en zijn bende. Na de ontdekking van de stoffelijke resten, in de tiende eeuw, werd Evermarus heilig verklaard. Jaarlijks wordt op 1 mei zijn marteldood herdacht, en dit al meer dan duizend vijftig jaar.


Het martelarenspel, ingeleid en afgesloten door 'wildemannen', verbeeldt hoe Evermarus en zijn gezellen op hun doortocht een onderkomen vinden op het eigendom van de heidense roofridder Hacco. Acht engelbewaarders bezingen de zielenrust van de pelgrims. De pelgrims worden echter verraden door de knecht van Hacco. De rovers overvallen hen, terwijl ze zich zo goed mogelijk verweren tegen hun aanvallers. Uiteindelijk worden Evermarus en zijn gezellen vermoord. De jongste pelgrim ontkomt. Hij vlucht naar de Zwarte Weide, waar zich een tweede folkloristisch deel van het spel afspeelt, een achtervolging van de ontsnapte pelgrim door de rovers te paard...

Praktisch

We spreken af aan het station van Tongeren om 11.00u. Neem voldoende proviand mee (picknick, tussendoortjes, drinken) en kleed je op het weer.
We volgen het Evermaruspad naar Rutten (heen en terug zo'n 13 km, onderweg nemen we voldoende tijd om te picknicken) waar we genieten van het mysteriespel om 14.00u.
Rond 17.00u wandelen we terug naar Tongeren, waar we om 19.00u aan het station zijn.

We raden aan met het openbaar vervoer te komen; Youri neemt om 10.46u de trein in Hasselt Station; geef en seintje als je wilt aansluiten (youri.leroi@avansa-limburg.be, je ticket koop je zelf).

Sessies

 • wo 1 mei '24
  11:00 - 19:00
  Station Tongeren - Vertrek

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 11
 • Kortingsprijs
  € 7
  Korting voor: (1) studenten, (2) personen met een werkloosheidsuitkering, (3) gepensioneerden, (4) personen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering, (5) personen die geen diploma hoger onderwijs hebben (maximum secundair onderwijs behaald).
 • Verhoogde tegemoetkoming
  € 2,2
  Heb je geen verhoogde tegemoetkoming, maar ben je van Tongeren en heb je het financieel moeilijk: neem contact met youri.leroi@avansa-limburg.be of 011 560 109

Begeleiding

Youri Leroi

Youri is een familieman die je, met of zonder kinderen, tegen kan komen op een of ander terras in…
Meer over Youri Leroi

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Club Cultuur