Lezing: Stilte in de zaal!

© Creative commons

Over de geschiedenis van het luisteren

Start di 18 juni '24
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 11
Alle prijzen

Waar Avansa Limburg vzw
Cellebroedersstraat 13-15
3500 Hasselt

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Het begin van een (klassiek) concert gaat steevast gepaard met het dimmen van de lichten, het neerdalen van een collectieve stilte en een onverdeelde aandacht, al dan niet met gesloten ogen, voor de klanken die vanop het podium weerklinken. Dat is de norm, en wee diegene die een praatje begint te slaan met de buur, of waarvan de gsm tóch niet uitstond.

Toch was het op vele plaatsen tot diep in de 19e eeuw doodnormaal om tijdens concerten luidop te praten en rond te lopen in een in het licht badende concertzaal. Wat gebeurde er in de 19e eeuw waardoor we nu luisteren zoals we luisteren? Ligt het aan de muziek zelf, of heeft de architectuur van concertzalen er iets mee te maken? Luisteren we op deze manier nog wel “samen” naar muziek, of zitten we vooral als individu op het rode pluche?


Onderzoeker Stijn Paredis (KU Leuven) vertelt je tijdens deze lezing meer over de geschiedenis van het luisteren, en wie (en wat!) onze huidige concertmanieren mee hebben bepaald.

Sessies

 • di 18 juni '24
  19:30 - 21:00
  Avansa Limburg vzw - zaal Jeker - 1e verdieping

Locatie(s)

 • Avansa Limburg vzw Cellebroedersstraat 13-15
  3500 Hasselt Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 11
 • Kortingsprijs
  € 7
  Korting voor: (1) studenten, (2) personen met een werkloosheidsuitkering, (3) gepensioneerden, (4) personen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering, (5) personen die geen diploma hoger onderwijs hebben (maximum secundair onderwijs behaald).
 • Verhoogde tegemoetkoming
  € 2,2

Begeleiding

Stijn Paredis

Stijn Paredis (1992) is doctoraatsstudent aan de faculteit Architectuur van de KU Leuven. Onder…
Meer over Stijn Paredis