Januari 2021 - …

Racisme

2020 zou wel eens niet alleen de geschiedenis in kunnen gaan als het jaar van de corona-epidemie, maar misschien ook als het kanteljaar waarbij zwarte (en witte) mensen over heel de wereld op straat kwamen om gelijke rechten op te eisen en aandacht te vragen voor racisme.

Het is duidelijk dat racisme in onze samenleving ingeworteld is, institutioneel verankerd. Maar het is ook duidelijk geworden dat het gesprek over racisme moeilijk en emotioneel is. Witte mensen hebben maar al te vaak geen enkel benul over hoe diep racisme ingeworteld is en hoe vaak het voorkomt.

Toch zien we dat ook heel wat witte mensen racisme veroordelen en iets willen doen. Om je echt in te zetten voor de strijd tegen racisme is het belangrijk om te weten wie je zelf bent, wat je zelf kan doen en waar je het over hebt. Dat kan door o.a. boeken over het onderwerp te lezen, documentaires te bekijken, maar ook door te luisteren naar ervaringsdeskundigen. Avansa Limburg wil de volgende jaren vormingen aanbieden om dit complexe thema beter te begrijpen, om te kijken wat we kunnen doen. We willen ongelijkheid in alle vormen in vraag stellen.

Onze medewerkers Ellen en Kathleen geven enkele lees- en kijktips:

Racisme When they see us

Serie: When they see us, te zien op Netflix

‘When They See Us’ vertelt het waargebeurde verhaal van vijf zwarte tieners uit Harlem. In 1989 worden ze als verdachten verhoord en later veroordeeld voor een verkrachting die ze niet hebben gepleegd. Ze zullen jaren onschuldig vastzitten.

Documentaire: The DNA-journey, Deens experiment

The DNA-journey is een Deens experiment waarbij een willekeurige groep mensen van diverse afkomst samengebracht worden. Hun DNA wordt onderzocht om te kijken waar ze vandaan komen. Dat levert onthullende, maar ook grappige beelden op. Zoals de Engelsman die denkt dat hij 100% Brits is, maar toch een verrassende uitslag krijgt. Het filmpje is ontroerend, met een sterke boodschap. Zeker kijken!

Racisme Dalilla Hermans

Boek: Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme, Dalilla Hermans

Vijf jaar lang heeft Dalilla Hermans het lelijke gezicht van racisme in Vlaanderen willen tonen. In 2014 schreef ze een open brief over racisme met als titel ‘Ik ben het beu om te doen alsof het allemaal wel meevalt’. Deze brief ging razendsnel viraal. Hermans werd een belangrijke spreker in het debat. Vijf jaar later schrijft ze dit boek. Om daarna de fakkel door te geven aan anderen. “Het boek kan een handleiding zijn voor al wie de handschoen wil opnemen, een aanmoediging voor wie dit gigantische probleem in de ogen durft te kijken of voor wie zich afvraagt hoe het voelt om op en achter de barricades te staan.”

Racisme Over wonden en veerkracht

Boek: Racisme. Over wonden en veerkracht, Naïma Charkaoui

In dit boek legt Naïma Charkoui de nadruk op de kwetsuren en de verwondingen die racisme aanricht bij mensen. Ze reikt handvatten aan voor slachtoffers om met de gevolgen om te gaan. In de inleiding schrijft voormalig kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen: “Doorheen de verschillende hoofdstukken komt duidelijk tot uiting wat racisme met mensen doet. (…) Dit boek appelleert. We hebben te lang de impact van racisme onvoldoende ernstig genomen. En dus wordt het tijd om daar radicaal verandering in te brengen.”

Documentaire: Blue Eyes/Brown Eyes-experiment, Jane Eliott

Na de moord op Martin Luther King deed Jane Eliott een experiment met haar leerlingen in de klas. Ze verdeelde de klas in een superieure groep met blauwe ogen en een inferieure groep met bruine ogen. Het resultaat was onthullend.

Racisme Americanah

Boek: Americanah, Chimanda Ngozi Adichie

De mooie, zelfverzekerde Ifemelu gaat in Amerika studeren en moet Nigeria verlaten. Ze ontmoet nieuwe mensen, knoopt vriendschappen aan, maar krijgt ook te maken met vernederingen en tegenslag. Obinze besluit naar Londen te gaan en komt terecht in de illegaliteit.

Een prachtig verhaal over migratie, racisme, witte privileges, mondialisering maar toch ook vooral over de liefde.

Meer informatie

Contacteer onze medewerkers

Ellen Frissaer

vormingswerker Meer info

Kathleen Haesen

vormingswerker Meer info