Daar is de lente

Zonderzoekers gezocht

In het één-programma ‘De Columbus’ reist Wim Lybaert richting het onbekende. Maar volgens programmamaker Laurens Verbeke heb je helemaal geen bus nodig om te columbussen: “Je kan het waar je maar wil, altijd en overal.”

Zonderzoekers gezocht

Via 45 tips in z'n doe-het-zelf-gids ‘Columbussen zonder bus’ wil Laurens de ‘Zonderzoeker’ in ons naar boven halen.

Die uitdaging gaan we met veel goesting aan. Daarom zoeken we 10 potentiële zonderzoekers.

Hoe gaan we aan de slag? We bezorgen je een exemplaar van het boek. Vervolgens laat je je inspireren waarna je het boek doorgeeft aan iemand anders. Die andere persoon geeft het, na het lezen, dan ook weer verder door. Zo bouwen we een lezersketting vol ‘Zonderzoekers’. Deelnemen kan via deze link.

D1b92bf0 ab23 11ea aae0 02b7b76bf47f

Zonderzoekers gezocht

We nodigen alle ‘Zonderzoekers’ uit voor een uitwisselingsmoment. Wanneer?
Op zaterdag 19 maart om 14u bij Avansa Limburg in Hasselt.

Foto: VRT.nu

In onderstaande tekst neemt programma Laurens Verbeke ons al eens mee op zonderzoek.

Echt waar, geluk komt altijd per ongeluk

Zonder zoeken, veel vinden. Het is een natuurlijk talent waardoor we zijn geworden wie we zijn. Het is bijvoorbeeld zonder te zoeken dat we onze moedertaal hebben geleerd. Niet door regeltjes van spraakkunst en de hele woordenschatkist uit het hoofd te leren. Het is gewoon gebeurd, helemaal langs de neus weg en onbedoeld vonden we al ons taalgevoel met onze moedertaal.

Vinden en uitvinden. Het gebeurt gewoon zonder dat we ernaar op zoek gaan. Zo hebben we de knoop uitgevonden omdat die touwen altijd weer zo in de knoop geraakten. Verstrikt in elkaar, was er plots een zonderzoeker die in dat probleem ook een oplossing zag. Het onontwarbare kluwen was misschien ook een manier om er iets mee vast te knopen. Zo'n plots inzicht komt er alleen wanneer je er open voor staat en als zonderzoeker in het leven staat.

Maar onze zonderzoeksgave is sinds de Eeuw van de Rede steeds meer aan de kant gezet. De resultaatgerichte Verlichting is allergisch voor het zonderzoek. Zonderzoek is helemaal niet resultaatgericht. Omgekeerd zelfs, de zonderzoeker kan maar vinden door zijn resultaatsdrang te onderdrukken. Alleen door het doel te vermijden kan hij de bedoeling van het onbedoelde ontdekken.

Zonderzoeken en zo de bedoeling van het onbedoelde vinden? De woorden kriebelen voor zot in ons verstandige hoofd. Het is zoeken in het donker en dat jaagt een gekmakende jeuk door elke hersencel van de Verlichte geest. Dat kan toch niet! Hoe kunnen we dat verklaren? Het zijn duistere praktijken die voor de Verlichting ergens in de hoek van geloof, bijgeloof, God, magie en andere zesde zintuigen thuis horen. Veel te obscuur en donker om verlicht te zijn.

Laat ons dit verborgen talent weer opgraven. Het is belangrijk om ons verstandige onderzoek weer te verrijken met het zuivere zonderzoek. Het is een gave die we niet zomaar aan het toeval mogen overlaten, we moeten de omstandigheden creëren om het toeval te laten gebeuren. Als actief zonderzoek.

Geluk komt altijd per ongeluk. Het heeft niets met succes te maken. Succes is bedoeld en volgt dus nooit uit zonderzoek. En al kan je er soms op teren, het is altijd voorbij. Succes als het voltooid deelwoord van lukken. Het is gelukt! Maar echt geluk is nooit ‘gelukt’. Het gebeurt gewoon. Wil je geluk vinden, dan kan dat alleen door zonderzoek! Is iemand met succes gelukkig? Misschien wel, maar dat zal niet van dat succes afhangen. Als je geslaagd bent, is ‘het’ gelukt, maar dat brengt op zich geen geluk. Echt waar, geluk komt altijd per ongeluk.

De waarheid bestaat niet, hoogstens tijdelijk heel even. Gooi haar terug wanneer je haar even vast hebt. Om ten volle te zonderzoeken, vermijd je alle zekerheid en ervaring wanneer ze dient om onzekerheid toe te dekken. Ga voor de boeiende onzekerheid en onwetendheid.

Niet moeten doet ontmoeten! Het zijn de toevallige ontmoetingen die het verschil maken. Het plezier en de goesting om te onderzoeken worden onbedoeld aangewakkerd door toevallige ontmoetingen. Het zijn andere zonderzoekers die je rug krabben en de jeuk van de Verlichting draaglijk maken. Koester die belangrijke ontmoetingen. Ze zijn je inspiratie om bij jezelf en je intentie te blijven. Om je niet vast te rijden op allerlei verwachtingen, van jezelf en van buitenaf.

Om te volharden in het zonderzoek kan je een denkbeeldige zelfhulpgroep oprichten. Het is jouw persoonlijke afdeling van het Nationale Zonderzoeksinstituut. Maak in je hoofd plechtstatig mooie staatsieportretten van je zonderlinge zonderzoekshelden. Bedank hen ook af en toe in gedachten voor het geluk dat ze je per ongeluk brachten.

Met dank aan Laurens Verbeke, auteur van ‘Columbussen zonder bus’ en uitgeverij Pelckmans.

Datum bericht ma 31 januari '22