Zin om een eigen fietsvakantie te organiseren?

In januari droomde Wouter al van hun volgende fietsvakantie in de zomer…

20190819 Els en Jasper bergen

Zomerdromen

Januari, het is winter. Toch schijnt er via het computerscherm een beetje zomer onze woonkamer binnen. Ik ben bezig met de jaarlijkse voorbereiding van onze Grote Vakantie Reis. Want ja hoor, we houden van de zon, van onderweg zijn, en van het buitenleven. Geen betere manier om hiervan alvast te dromen dan door ermee bezig te zijn. Zelfs al vriest het buiten.

Meestal gaan we wandelen of fietsen. Soms huren we een huisje, op een afgelegen plaats, op een minder voor de hand liggende locatie. Dan wandelen we en verkennen we de streek van daaruit. Maar fietsen doen we altijd van punt A naar punt B. Een langgerekt lint door het steeds veranderende landschap van Europa, een spinnenweb van op elkaar aansluitende routes die ons door de jaren heen een goede indruk van ons prachtige continent hebben gegeven. Dit jaar doen we er nog een streepje bij: we gaan fietsen van Denemarken naar Nederland.

Het idee ligt al een tijdje in onze geest te rijpen, vooral omdat het een bijzondere fietsreis belooft te worden – we hebben immers mijn ouders uitgenodigd om mee te fietsen. Fitte zeventigers ondertussen, met behoorlijk wat binnenlandse fietservaring, gaan nu voor de eerste keer met de fiets naar het buitenland, en gaan voor de eerste keer kamperen. Dat wordt nog spannend! Gaat mijn pa kunnen volgen? Slaagt mijn ma erin om elke ochtend van haar kampeermatje recht te krabbelen? Een uitdaging voor iedereen, denken we dan maar. En onze 2 tienerzonen juichen, want hun geliefde moeke en vake rijden mee!

Enkele zonnestralen breken door het winterse wolkendek en maken een eind aan mijn overpeinzingen. Het gaat lukken. De weg, een samenraapsel van langeafstandsroutes, de alombekende Jutlandroute en Nederlandse knooppunten, ontvouwt zich op het flikkerende scherm, en komt tot leven in mijn hoofd. Ik zie ons al fietsen langs ongerepte Deense kusten, over beboste heuvelruggen, en te midden van de prachtige meren in de buurt van Silkeborg. We overnachten zoveel mogelijk ‘i det fri’, gebruik makend van het Deense netwerk van gratisnatuurkampeerplaatsen, die altijd mooi gelegen zijn, met vuurplaats en shelters, en soms zelfs een WC en stromend water. We spenderen een dagje in Legoland, passeren langs Vikingoverblijfselen en laten ons verbazen door wat niet zo lang geleden in het concentratiekamp van Westerbork gebeurde. We fietsen 3 weken heerlijk ontspannen samen, met onderweg voor elk wat wils.

Ik kijk op. De eerste sneeuwvlokken van het jaar vallen uit de staalgrijze hemel en kleuren een veel te vroeg geboren krokus wit. De zomer is nog veraf, maar in mijn hoofd schijnt de zon al, ergens vlakbij, over het land van hoop en dromen.

Wouter

212729eo Organiseer je eigen fietsvakantie

Voel je het ook kriebelen?

Schrijf je dan in voor deze activiteit.

Datum bericht di 11 mei '21