Wegdromen met neoklassieke muziek

"Muziek is vrijheid, en vrijheid winnen is haar lot" (Ferruccio Busoni)

Waldo Geuns
© Foto door Raf Lehaen

Waldo Geuns is pianist, musicoloog en filosoof. Bij Avansa Limburg geeft hij regelmatig cursussen over klassieke muziek. Deze week mochten we zelf een keertje proeven van Waldo's verhalen. Ons team en de leden van onze Algemene Vergadering luisterden maandagavond geboeid naar zijn lezing over neoklassieke muziek en genoten van verschillende muziekfragmenten.

We luisteren bijvoorbeeld naar "Elegy for the Arctic" van Ludovico Einaudi. Interessant weetje: Einaudi componeerde dit stuk om aandacht te vragen voor het redden van de Poolgebieden. Hij voerde het in 2016 uit op een platform in de Noordelijke IJszee, drijvend voor een gletsjer. In de video zie je een ijsberg afbrokkelen terwijl hij live speelt.

We ontdekten, met Waldo als deskundige gids, neoklassieke muziek en de frisse wind die het door het muzieklandschap blaast. Componisten zoals Einaudi en Arvo Pärt schrijven steeds minder virtuoze of complexe muziek. De neoklassiek laat je meer achterover leunen als luisteraar. Het gaat niet om ingewikkelde melodieën, maar om een zoektocht naar puur genot. Om het met een citaat van Ferruccio Busoni, een van de eerste neoklassieke componisten te zeggen: "Muziek is vrijheid, en vrijheid winnen is haar lot".

Geniet mee en droom weg met neoklassieke muziek. We maakten een playlist met een persoonlijke selectie van Waldo, van de eerste neoklassieke componisten uit de 19e eeuw, tot de neoclassici van vandaag.

Wil je meer leren over neo- of andere klassieke muziek? Hou dan zeker onze activiteitenkalender en nieuwsbrief in de gaten voor meer cursussen en uitstappen met Waldo Geuns.

Datum bericht di 29 november '22