Week van de Vrije Tijd - Getuigenis Mathijs

Van 1 mei t.e.m. 9 mei organiseren we de 'Week van de Vrije Tijd'. Hoe belangrijk is vrije tijd in ons leven? En wat heeft de coronacrisis ons geleerd over vrije tijd? We laten enkele mensen aan het woord.

Foto Mathijs

Mathijs is student en woont in Zonhoven.

Had je tijdens de coronaperiode meer vrije tijd dan anders?

Ik denk het niet, hoewel, misschien een klein beetje.

Enerzijds denk ik dat ik meer vrije tijd heb gekregen omdat de lessen efficiënter gingen. Anderzijds kwamen er dan weer extra dingen bij waardoor je minder tijd had. Zoals extra taken waar je langer aan bezig bent omdat je geen ondersteuning hebt, extra voorbereidingen.

In het begin stopte alles ineens, ook de hobby’s zoals Chiro en parkourtrainingen. Maar na de eerste lockdown kon de Chiro wel terug doorgaan.

Kon je van je tijd genieten?

Toch iets minder, omdat je meer op jezelf terugvalt. Zo was het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om tijdens de week spontaan met vrienden af te spreken voor een gezellige avond. Er kwam wel meer tijd vrij voor dingen die je alleen doet zoals films kijken of lezen.

In het begin wist ik niet goed wat ik met m’n vrije tijd moest aanvangen en daardoor ben ik even wat stilgevallen. Maar dan zie je ineens mogelijkheden voor dingen waar je eerst niet toe kwam. Zo wilde ik al lang zelf eens een bluetooth box maken en daar had ik nu tijd voor.

Studeren moest nu ook via afstandsleren. Hoe viel dat mee?

Het voordeel is dat je alles op je eigen tempo kan doen. Veel efficiënter dan een les die te traag gaat of naar een prof luisteren die het niet goed kan uitleggen. Nadeel is wel dat je minder gemakkelijk ondersteuning krijgt. Je bent zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je mee bent.

Het ergste is dat contacten met vrienden wegvallen. Je kan dat vervangen met online communicatie, maar dat is niet hetzelfde. Ook op studievlak krijg je normaal een stuk motivatie door samen met anderen te zijn. Dat was nu veel minder.

Wat kunnen we daaruit leren?

Voor mij mogen een deel van de lessen gerust online blijven. Maar zeker niet alles, want je mist ook wel de interactie met anderen en het sociaal contact. Ik kijk toch uit naar de tijd dat er weer meer vrijheid is om met vrienden af te spreken en te genieten van mijn studententijd.

Deze getuigenis kadert binnen Week van de Vrije Tijd

Datum bericht ma 3 mei '21