Waarom is wandelen goed voor lichaam en geest?

Een gesprek met Frederik Claeys.

Frederik Claeys

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 september gaan we op pad door het Maasland in een mini-pelgrimstocht. Vanuit Vakantiehuis Fabiola in Maasmechelen ondernemen we drie uitgebreide wandeltochten naar de Kluis van Vrijhern, Heppeneert en Maastricht. De tocht nodigt uit om stil te staan bij het leven en om afstand te nemen van de ratrace. We spraken met Frederik Claeys, een man met ervaring. Een hele tijd geleden ondernam hij de tocht naar Santiago de Compostella, de zogenaamde ‘Camino’.

Je hebt zelf een pelgrimstocht ondernomen naar Santiago de Compostella. Mensen die je verhaal kennen weten waarom je dit hebt gedaan en hoe de tocht verlopen is. Wat is het grootste voordeel dat deze tocht voor jou heeft opgeleverd?

Frederik: Het heeft mij geholpen om mezelf te ontdekken. Ik heb altijd onbewust de paden bewandeld die anderen voor mij hebben voorbewandeld. Ik bedoel hiermee geen letterlijke ‘paden’, wel eerder manieren van denken en doen. Op een bepaald ogenblik wou ik mijn eigen weg uitgaan. Ik zat op dat moment met de ‘Grote Levensvragen’. De tocht naar Santiago de Compostella heeft mij geholpen om te ontdekken wat ik wou in het leven en wie ik ben. Antwoorden zoeken op deze levensvragen is niet gemakkelijk. Niet iedereen heeft behoefte om antwoorden te zoeken op deze levensvragen. Maar mij heeft die tocht geholpen om los te komen van beïnvloedingen van buitenaf. Dat zijn niet altijd negatieve invloeden, bijvoorbeeld van de mensen in je omgeving die je graag hebt. Maar om antwoorden te vinden op de levensvragen was het voor mij goed om afstand te nemen van alles en iedereen. Ook de tijd nemen om afstand te nemen heeft mij geholpen. Het alleen-zijn heeft mij ook geholpen. De eerste helft van de tocht gedurende een aantal maanden heb ik alleen doorgebracht. Dat had ik toen nodig. Het alleen-zijn heeft mij in contact gebracht met mijzelf. M.a.w. “hoe verder je gaat, hoe dichter je bij jezelf komt.” De tweede helft van de tocht heb ik gewandeld tijdens drukkere momenten. Toen heb ik wel vaker met anderen gewandeld. Ook toen heb ik veel geleerd over mezelf door het contact met mede-wandelaars. Kortom, het grootste voordeel voor mij was het mezelf leren kennen door het alleen-zijn en het contact met anderen.

Op je website staan enkele quotes. Eén van die quotes is van Rommert Boonstra, een Nederlandse denker. Hij stelt: “Geen enkele depressie is opgewassen tegen een wandeling van dertig kilometer.”.

Frederik: In de periode dat ik vertrok, kampte ik met veel: een identiteitscrisis, een burn-out, een midlifecrisis en relationele problemen. Veel mensen worden op die momenten geholpen door een psycholoog, wat natuurlijk heel zinvol is. Maar ik koos voor de tocht naar Santiago de Compostella. Voor mij was dat nuttiger dan bijvoorbeeld antidepressiva nemen. Ik kan een lange wandeltocht zeker aanraden voor mensen die lijden onder een burn-out. Als je het fysiek aankunt, denk ik dat je heel wat voordelen hebt van een lange wandeltocht. Het klinkt misschien zweverig, maar het wandelen in de natuur, het contact met mensen onderweg, … als die dingen zijn verrijkend en verhelderend. Mensen die lijden aan een burn-out gaan best naar buiten. Ze komen best onder mensen die ze niet kennen. Op die manier krijgen ze nieuwe energie. Door de verandering van omgeving kan er heel veel veranderen bij jezelf. Het heeft mij ook geholpen om te werken aan mezelf. Dat heeft ertoe bijgedragen dat ik nu positiever in het leven sta, zeker naar anderen toe.

Sommigen deelnemers twijfelen misschien over de afstanden die we gaan wandelen. Welke tips geef je twijfelaars om ze toch over de streep te trekken?

Frederik: Mijn eerste etappe van de tocht naar Santiago de Compostella was van Heppeneert naar Maastricht. Dat was 30 km mét een zware rugzak. De zwaarste etappe van de mini-pelgrimstocht is 25 km zonder zware rugzak. Dat moet lukken. Als je echt zeker wil zijn, maak dan op voorhand een wandeltocht van 20 km. Je kan deze bijvoorbeeld opdelen in drie stukken van ongeveer 7 km. Neem je tijd, eet en drink voldoende. Op die manier kan iedereen een wandeltocht van 20 km doen. Dat duurt ongeveer 5u met een wandeltempo van 4km/u. Heb vertrouwen in jezelf en bepaal je eigen tempo. In groep wandelen is vaak elkaars tempo aanvoelen. De meeste mensen zijn wel in staat om 25 km te wandelen. Zeker als je geen zware rugzak draagt. Dat komt zeker goed!

Https live staticflickr com 65535 51307602387 c800809920 z 1

Zaterdagavond 18 september, tijdens de driedaagse kluistocht, vertelt Frederik over zijn tocht naar Santiago de Compostella.

Datum bericht do 5 augustus '21