Vrijwilligers tegen armoede in coronatijd

Annemarie Kota is een rasechte vrijwilliger en trekker van heel wat vrijwilligersinitiatieven. Ze heeft een groot hart voor mensen in nood. Ze startte ooit de weggeefwinkel ‘Het gouden hart’’ in haar eigen huis. Dit initiatief groeide uit tot een Welzijnsschakel in Lommel.

Weggeefbord

Vertel ons eens wat meer over je vrijwillige inzet? In 2012 startte ik een weggeefwinkel in mijn eigen huis. Als jonge mama wilde ik de planeet beter achterlaten voor mijn kinderen. Minder afval, zuivere lucht, meer groen,... In een weggeefwinkel krijgen spullen een tweede leven. Dus dat paste bij mijn ideaal. In onze winkel nemen bezoekers gratis spullen mee. Zonder onderscheid of vragen. Samen met de andere vrijwilligers maken we steeds tijd voor een praatje. Zo ontdekte ik veel verhalen van verborgen armoede. Daarom wilde ik meer doen voor mensen in nood dan enkel spullen weggeven.

De vraag om een Welzijnsschakel te worden kwam dan ook erg gelegen. Welzijnsschakels organiseert ontmoeting tussen mensen, met en zonder armoede-ervaring, in hun eigen buurt. De weggeefwinkel heeft daarin een belangrijke plek. Maar we organiseren nu ook andere activiteiten.

Hoe treft de coronacrisis ‘Het gouden hart’? Veel van onze vrijwilligers zijn zelf kansarm of ervaren uitsluiting: daklozen, vluchtelingen, senioren, langdurig zieken of mensen met een burn-out. Ze hebben het zelf niet makkelijk, maar hebben tijd en goesting om van betekenis te zijn voor een ander. Maar deze mensen zijn vaak een coronarisicogroep. Ik kreeg veel bezorgde telefoontjes van vrijwilligers en bezoekers. Het heeft ons ook doen besluiten de weggeefwinkel volledig te sluiten. Want veel van de spullen die we te geef aanbieden krijgen we na een overlijden. Je weet nooit zeker of het al dan niet om een coronabesmetting ging. De coronacrisis zet ook heel wat andere plannen on hold. Eind februari waren we klaar met het opknappen van de zolderruimte van het oude schoolgebouw waar we zitten. Er stond een feestelijke opening gepland, we zouden een vormingsprogramma door Vormingplus laten organiseren… Dat schuift nu allemaal op. Jammer, want willen onze vrijwilligers en bezoekers warm blijven houden.

Welke impact heeft de crisis op kansarme mensen? Mensen die het voor de crisis maar net konden rooien, gaan nu kopje onder. De levenskosten gaan de hoogte in. Mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen, gaan voor de goedkoopste medicatie en voeding. Met de hamsterwoede lukte dat niet. Winkels deden tot voor kort geen kortingen meer. Voltijds thuis zijn zorgt ook voor een stijging van het energieverbruik. Daarom zijn we in volle coronatijd met een voedselbedeling gestart. Op de vorige bedeling stond er een man in de rij met tranen in de ogen. Hij zei me dat hij nooit gedacht had onze hulp nodig te hebben.

Boodschappen doen voor ouderen, beren in je raam plaatsen… de coronacrisis zorgt voor solidariteit. Is die er ook voor mensen in armoede? Zeker wel. Wat me opvalt is dat bedrijven en organisaties die nu stil liggen, sociale projecten beginnen te steunen. Zo mogen we voor de hele periode met coronamaatregelen gratis gebruik maken van een foodtruck van een evenementenbureau. Zo kunnen we de voeding koel bewaren. De eigenaar bracht zelfs gratis maskers, handschoenen en alcoholgel mee. We kregen ook steun van het Brusselse SFTL (sociaal fonds voor transport en logistiek). Ze stellen een vrachtwagen ter beschikking om groenten en fruit van de fruitveiling op te halen.

Hoe kunnen onze lezers jouw project steunen in deze tijden? Vrijwilligerswerkingen zijn altijd op zoek naar helpende handen. Bij ons zijn nieuwe vrijwilligers zeker welkom! De meeste vrijwilligers die zich aandienen zijn doeners. Wij zoeken ook rasechte regelaars. Papierwerk doen, plannen en organiseren, andere vrijwilligers aansturen… . Ik zit nu zelf in quarantaine omdat mijn dochter corona heeft. Ze stelt het gelukkig goed. Maar nu ik volledig ‘in mijn kot’ moet blijven, zoek ik nieuwe sterke trekkers voor onze activiteiten en initiatieven. Je kan meer info en contactgegevens vinden via de website van Het gouden hart.

Datum bericht di 19 mei '20