Verslag: Bezoek aan Crocodile Boulevard

Vaak wordt er veel gezegd en geschreven over het vinden van het geluk in de simpele dingen des levens. Maar er zijn maar weinigen die er ook echt naar handelen. Behalve Stef Lemmens en co. Zij brengen deze zoektocht in de praktijk.

IMG 20220312 105814

Op een zonnige dag in maart brachten we een bezoek aan de zelfverklaarde straat ‘Crocodile Boulevard’. Hier namen enkele mensen het initiatief om een verlaten plek aan de kanaalzone in Hasselt om te toveren tot een ruimte waarin een nieuwe, bewuste manier van leven tot stand kon komen. Stef leidde ons rond doorheen de site ‘Maison Florida’, waar ook Crocodile Boulevard ligt.

Centraal op de site bevindt zich het oude VDAB gebouw. Hier werden vroeger veel technische VDAB-opleidingen georganiseerd. Nu biedt het onderdak aan een 90-tal kunstenaars die er hun ding mogen doen, vaak met een technische insteek. Zo zagen we houtdraaimachines, een werkplaats voor recyclagekunst, een filmzaal, een podiumzaal, een weefgetouw, een cidermakerij en tal van kleine ateliers met vooral veel kunst.

Iedereen met een kunstzinnig idee mag er zijn ding komen doen. Rond het centrale gebouw ligt Crocodile Boulevard: een woonproject waar zelfvoorziening en gemeenschappelijkheid centraal staan. Enkele kunstenaars onderzoeken vormen van (klein) wonen. Voorbeelden hiervan zijn enkele tiny houses en caravans die rond het centrale gebouw liggen. Daarnaast is er een gemeenschappelijk plein met gemeenschappelijke faciliteiten; zoals een douche gemaakt van regentonnen, een wasmachine aangedreven door een fiets, een zelfgemaakte en houtgestookte jaccuzi, een zelfgemaakte sauna, twee serres gebouwd uit gerecycleerde materialen, een overdekte keuken, een overdekt podium, een moestuin en zelfs een schildpaddenvijver.


Hoewel het allemaal primitief oogde, was het geheel functioneel en milieuvriendelijk. Stef liet ons nadenken over eigendom, wonen, bezit, hergebruik,… Moet een mens veel bezitten om gelukkig te zijn? Misschien moeten we enkel datgene hebben wat we écht nodig hebben? En wat met spullen hergebruiken? Kunnen we niet meer gemeenschappelijk, en op die manier bewuster, leven?

Hoewel het project raakte aan het extreme, hebben we geleerd dat het mogelijk is om het geluk op een andere manier te vinden. Stef en co kunnen nog tot oktober 2022 in Maison Florida blijven. Nadien wordt het project verdergezet op een andere locatie. Ze hebben al enkele locaties in Hasselt op het oog. Dus het experiment wordt zeker verdergezet.

Ben je zelf geïnteresseerd om het project te zien? Van 18 april tot 22 mei organiseert The School een Lentefestival in Maison Florida. Meer dan honderd kunstenaars zullen deelnemen met optredens, tentoonstellingen, lezingen, concerten en meer. Het wordt zeker de moeite!

Datum bericht di 22 maart '22