Tezcan Türkben over geluk

Tezcan Türkben is als dochter van een mijnwerker geboren in Genk. Nadat ze de basisschool afrondde, verhuisde het gezin terug naar Turkije. Daar studeerde Tezcan verder. Ze haalde een master Islamitische theologie aan de Universiteit van Marmara. In 2003 keerde ze terug naar België, waar ze begon te werken als islamleerkracht. Intussen is ze behalve islamleerkracht ook docent aan Hogeschool UCLL.

Turkben Tezcan 8

In oktober 2020 kreeg Tezcan een harde klap te verwerken. Een campagne van Think Pink zette haar aan om zich te laten onderzoeken, het resultaat bracht slecht nieuws: borstkanker. Ondanks die tegenslag, liet ze de moed niet zakken. Integendeel, ze behaalde in april 2021 haar doctoraat in de Islamitische theologie.

De helende kracht van kleine gebaren en grote doelen

“Na de diagnose van borstkanker, ging ik me grondig informeren over de ziekte en de behandeling. Gelukkig mocht ik verder blijven lesgeven. Door te blijven lesgeven, kon ik me concentreren op iets wat me gelukkig maakt, en mijn leven zin geeft. Een goede afleiding, in plaats van me enkel bezig te houden met mijn ziekte. Ook de liefde voor mijn kinderen, en de steun van mijn familie, vrienden, collega’s, oud-studenten en studenten waren een grote drijfveer. Ondanks de pandemie vonden ze manieren om hun liefde en steun te laten voelen. Een bloem, een kaart met hoopgevende boodschap, een wafel, een kom soep, … Kleine gebaren hebben een enorm helende kracht.”

Kleine gebaren hebben een enorm helende kracht.
Tezcan Türkben

“Ik stond ook stil bij de doelen die ik in het leven wil bereiken, de sporen die ik wil achterlaten. Dat gaf me de moed om de laatste loodjes van mijn doctoraatsthesis af te werken. Godzijdank is het mij gelukt om mijn thesis online te verdedigen en mijn studie af te ronden. Het helpt me om doelen te hebben in mijn leven, en er hard voor te werken. De weg naar die doelen maakt me gelukkig en positief.”

Iets wat je geeft uit je hart, wordt een wederzijds geluk

“Het geluk, de liefde en de hoop die je voelt terwijl je een ziekte doormaakt, zijn het grootste wonder dat je kan beleven. Ik herinner me enkele gebaren die me sterk ontroerden. Bijvoorbeeld mensen die in mijn naam bomen lieten planten. Of dingen die ik kreeg van mensen die ik niet eens persoonlijk ken, zoals een videofragment van kinderen die me beterschap wensten. Het mooie is, zij deden dat met de hoop om mij gelukkig en sterk te maken, maar toen we elkaar ontmoetten voelden we ons allebei gelukkig. Onze samenleving zal als geheel gelukkiger en sterker zijn wanneer we elkaar meer steunen en helpen.”

“Ik geloof echt in de kracht van kleine dingen. Hoe klein ook, ze zorgen voor geluk en hoop in onze samenleving. Je hoeft geen dure geschenken te kopen om iemand gelukkig te maken. Het is meer dan voldoende om te bieden wat je kan geven vanuit het hart. Zo wordt dat een wederzijds geluk. Ik ben iedereen die me steunde en blijft steunen zo dankbaar. Ik geloof dat dankbaarheid de mens gelukkig en sterk maakt. Dankbaar zijn voor wat je in het verleden had, zorgt ervoor dat je je nu positief voelt.”

"Iets wat je geeft uit je hart, wordt een wederzijds geluk"
Tezcan Türkben

Tips om te lezen, kijken of luisteren

Als moslima haal ik kracht uit boeken over mijn geloof. En sinds de diagnose probeer ik de natuur en de mensen te ‘lezen’. Ik kijk graag naar programma’s die verhalen van mensen vertellen, als een soort ‘menselijke bibliotheek’. Verder geniet ik er van om naar de hemel, de zee en bloemen te kijken. De oneindigheid en van hemel en de zee en de kleurrijke bloei van bloemen inspireren me enorm. En al van jongs af aan ben ik verknocht aan vogels. Hoe ze afwisselend vrij en alleen kunnen vliegen en soms in harmonie met hun groep. Rustgevende vogelgeluiden zijn voor mij de beste muziek.

Copyright foto: Het Belang van Limburg

Datum bericht ma 11 oktober '21