Stagiair Marie bij Avansa

Marie is een van onze huidige stagiairs. Aan de hand van verslagjes neemt ze ons in deze blog mee naar activiteiten van Avansa.

Marie

Van vlag naar tas: een leuke workshop!

Ik deed mee aan een workshop waar we oude vlaggen omtoverden tot mooie tassen. Het was leuk en leerzaam. De workshop werd mede mogelijk gemaakt door Jordy Arthur, de designer van de tas. Hij werd ondersteund door vormingswerker Mieke Vannoppen van Avansa Limburg en nog en twee vrijwilligers. We leerden nieuwe naaitechnieken en hielpen het milieu door dingen opnieuw te gebruiken.

Het resultaat? Tassen met een verhaal, ik heb nu geleerd om creatief te zijn en meer te recyclen. Ik vertel mijn vrienden zeker over deze leuke ervaring! Ook ben ik van plan om meer bezig te zijn met mode en creatie en ga ik vanaf nu bewuster nadenken over het hergebruiken van materialen.

Mijn vriendje vond de tas zo mooi dat ik hem heb moeten afgeven. :-)

Op uitstap naar Aken voor de opera

Op 28 maart woonde ik een toelichting van het operastuk Carmen van Bizet bij. Stijn Paredis nam ons mee in de wereld van de opera. De toelichting was voor mijn persoonlijk van grote meerwaarde, ik had me namelijk ook ingeschreven voor de activiteit zelf. Door deze avond wist ik beter waar het verhaal over ging en wat ik tijdens de opera zelf kon verwachten.

Ik was aangenaam verast door het operastuk Carmen van Bizet. Het was mijn eerste operastuk, maar zeker niet het laatste! Carmen is een stuk dat gaat over een crimineel (Carmen), een politieagent (Don Jose), een commissaris (Escamillo) en de boodschapper van de moeder van de politieagent (Micaëla). Ik vond het leuk dat zo een oud stuk in de hedendaagse tijd werd gespeeld. In de plaats van zigeunervrouwen waren het criminelen en in plaats van soldaten waren het politieagenten. Hierdoor kon ik me goed inleving in het verhaal.

Ik vond persoonlijk de busrit naar Aken een enorme meerwaarde omdat ik daar mensen heb ontmoet en gesproken die ik nog nooit eerder heb ontmoet. Voor mij was dit spannend maar wel heel leuk. Ik heb gesprekken gehad die een indruk nalieten op mij. Ik heb gesproken met mensen met een andere achtergrond dan mij en ik heb geleerd over hun cultuur. Ik kwam nieuw gezichten tegen en oude bekenden. Op het einde van de dag merkte ik dat er een ontspannen en rustige dynamiek was ontstaan. Ik zag iedereen met iedereen spreken.

Ik zat niet stil na de voorstelling. Ik ben de website van Europavision helemaal gaan uitpluizen en ben nu meer te weten gekomen over de oorsprong van opera en welke evolutie het doormaakte tot vandaag. Ik kan iedereen deze website aanraden. Je kan er onder meer een kalender met toekomstige uitvoeringen vinden, naast video’s van volledige voorstellingen.

Ik ben van plan om volgend jaar zeker terug mee te gaan, hopelijk zie ik jou daar ook. Ik weet dat de interesse van de meesten van mijn leeftijdgenoten niet in operamuziek ligt, maar ik ga ze toch aansporen om zich ook in te schrijven. Ik raad deze activiteit aan iedereen aan met een hart voor muziek en cultuur.

Opera is echt een ervaring die je moet opdoen. De muziek, het verhaal, de zang, een echte belevenis.

Foto's: Thilo Beu

Kunstproeven

Op 11 april ging ik samen met Avansa Limburg naar de eerste Limburgse editie van Kunstproeven in Maasmechelen. Wat een dag was dat zeg! Kunstproeven is een kunstenfestival waar mensen met en zonder beperking samen experimenteren met creativiteit, mogelijk gemaakt door Sjarabang met ondersteuning van onder andere Avansa Limburg.

Het festival bood niet alleen workshops waar we onze artistieke vaardigheden konden aanscherpen, maar ook een smaakvolle ontdekkingsreis langs verschillende culturen. Van ontspannende klankschaalsessies tot het verkennen van de lokale geschiedenis tijdens een wandeling door Maasmechelen. Er was voor ieder wat wils.

Ikzelf koos voor de wandeling door Maasmechelen en werd ondergedompeld in de geschiedenis van de oude mijncité. Het was fascinerend om meer te leren over de architectuur en de belangrijke gebeurtenissen uit die tijd. Mijn interesse is zeker gewekt, en ik ben van plan om Maasmechelen nog eens te bezoeken.

Wat Kunstproeven zo speciaal maakt, is de inclusieve sfeer. Mensen van allerlei achtergronden kwamen samen: mensen met en zonder beperkingen, jong en oud. Het is echt een concept dat de gemeenschap verrijkt en iedereen de kans geeft om zichzelf te zijn.

Tijdens het festival heb ik fantastische mensen ontmoet en meegedaan aan leuke workshops. En laten we de afsluiting niet vergeten: een magische tovershow die ons allemaal verbaasde en verwonderde!

Het was een dag om nooit te vergeten. Ik heb nieuwe dingen geleerd, connecties gelegd en vooral veel plezier gehad. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

Datum bericht di 16 april '24